Antakya yöresine ait kömbe bayramın gelişiyle evlerde yapılmaya başlandı. Osmaniyelilerin olmazsa olmazı kömbenin nasıl yapılacağı araştırılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği de merak konusu oldu. Kömbe tarifi için gerekli malzemeler, tarifi, pişirme süresi ve kömbe hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır
-125 gram eritilmiş tereyağı
-1/2 su bardağı sıvı yağ
-1/2 su bardağı süt
-1 su bardağı toz şeker
-1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
- 3/4 su bardağı un
-1 çay bardağı susam
- Hamura başlamadan önce tereyağı eritilerek yoğurma kabına koyulur.
- Bütün malzemelerin yoğurma işlemi devam ederken unu dikkatli olarak katılarak hafif sert bir hamur elde edilir.
- Hamurun kıvamı oluştuktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır.
- Ceviz büyüklüğünde ayrılan parçalar avuç içerisinde yuvarlak hale getirilerek susama batırılarak kömbe kalıbına bastırılır.
- Yağlı kağıt serili olan fırın tepsisine kömbeler serilerek 180 derecelik fırında hafif üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.
- Pişme işlemi biten kömbe fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır.
Yukarıda belirtilen malzemelerden oluşan kömbe tarifinin hazırlanma süresi 30 dakika olup, pişirme zamanı ise 20 dakikadır.