Kolombiya ordusu, 'San Jose' adlı İspanyol gemisini görüntüledi! 300 yıl sonra hazinesi keşfedildi!

Kolombiya ordusu, gözlem görevi çerçevesinde Kültür Bakanlığı'nın gözetiminde Karayip kıyılarında 950 metre aşağıda bulunan “San Jose” adlı İspanyol gemisini görüntüledi.

08.06.2022-13:58 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-17:00)

Kolombiya ordusu, gözlem görevi çerçevesinde Kültür Bakanlığı'nın gözetiminde Karayip kıyılarında 950 metre aşağıda bulunan “San Jose” adlı İspanyol gemisini görüntüledi. 300 yıldır su altında olan gemide hiçbir şekilde insan müdahalesine rastlanmadı. Kamuoyun ile paylaşılan görüntülerde altınlar, porselenler, cam şişeler, çana ve çömlekler dikkat çekiyor. Geminin burun kısmı yosun ile kaplanmış vaziyette olup gövdesi ise net bir şekilde görülebiliyor.

Net görüntüler yakaladık

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu. Gerçekleşen gözlem görevine dair açıklamalarda bulunan Duque, “Teknolojik donanım ve Kolombiya donanmasının çalışmaları sayesinde daha önce görülmemiş bir netlik düzeyinde görüntüler yakalamayı başardık” açıklamalarında bulundu. 

2 gemiye daha ulaşıldı

Gerçekleşen gözlem görevi esnasında 2 gemiye daha rastlandı. Sömürge sonrası döneme ait 2 geminin de en kazı “San Jose” adlı İspanyol gemisini yakınlarında bulundu.

“San Jose” adlı İspanyol gemisinin tarihi

“San Jose” adlı İspanyol gemisinin tarihi

San Jose gemisi, 1708'de Cartagena yakınlarında İngiliz donanması tarafından batırıldığında İspanya Krallığına aitti. Geminin 600 kişilik mürettebatından sadece birkaçı hayatta kalabildi. Amerika kıtasından Avrupa'ya giderken batırıldığında bugünün parasıyla milyarlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen hazinelerle dolu olan gemi, 2015 yılında keşfedilmişti. Uzmanlar batık gemide en az 200 ton altın, gümüş ve zümrüt bulunduğuna inanırken, enkaz keşfedildiğinde dönemin Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos gemiyi "dünya tarihinde şimdiye kadar bulunan en değerli hazine" olarak nitelendirmişti. Kolombiyalı yetkililer, "Kolombiya, Karayipler ve dünya için bir gurur kaynağı" olacak bir batık gemi müzesi kurma yönündeki bir plan açıklamıştı.

Kültürel miras

Kolombiya, karasularında bulunan enkazlar kültürel miras olarak görülüyor. Kültürel miras olarak görülmesi ile beraber keşfedilen hazinenin hiçbir şekilde satılamayacağı anlamına geliyor. İspanya hükümeti geminin kendilerine ait olduğunu ifade ederek hazinenin İspanya'ya verilmesini isterken Bolivya Hükümeti ise İspanyolların zorla hazineleri kendi topraklarında alındığını iddia ederek kendilerine verilmesini talep ediyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal