Kolesterolün çaresi bu besinlerde! Sofranızda eksik etmeyeceksiniz!

Kandaki kötü kolesterol miktarı artmaya başladıkça, birçok kronik hastalığın önü açılmış olur. Bu durumu tetikleyen etkenlerin başında ise hareketsiz yaşam ve kötü beslenme gelmektedir. Uzmanlar, kötü kolesterolü düşüren besinlerden destek alınması gerektiğini belirtiyor. O halde hangi besinler kolesterolü düşürür? İşte kolesterolü bitiren mucizevi besinler...

27.12.2023-12:50 - (Son Güncelleme: 02.01.2024-18:05) Kolesterolün çaresi bu besinlerde! Sofranızda eksik etmeyeceksiniz!

Binlerce insan kolesterole karşı çare arıyor! Birçok kronik hastalığa davetiye çıkaran kolesterol, tedavi edilmezse önemli sorunları beraberinde getiriyor. İngiliz Kalp Vakfı'na göre, çok fazla kötü kolesterol ve diğer maddeler atardamarlarınızda biriken plakları oluşturarak koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve inme gibi durumlarda yakalanma riskiniz artacağını belirtiyor.

Kolesterolün etkisi

Kanda lipoprotein adı verilen proteinlerle dolaşan kolesterol, karaciğerde yapılan bir kan yağıdır, ancak doymuş yağ (margarin yağları) oranı yüksek yiyecekler yedikten sonra da kan dolaşımına girebilir. Yapılan çalışmalar, yüksek kolesterolün arterlerin daralması, kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini gösteriyor. Haberimiz tavsiye amaçlıdır. Lütfen tüketmeden önce doktorunuza danışınız.

Hangi besinler tüketilmeli?

İngiltere merkezi sağlık sitesi Heart UK’a göre, kolesterolü düşürmede en etkili dört besini açıkladı. Bu besinler, kolesterolü birkaç hafta içinde önemli ölçüde düşürüyor.

FINDIK

Kolesterol faydası olan besinler

Fındık, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek doymamış yağlar, lif, E vitamini, magnezyum ve potasyum içerir.

YULAF VE ARPA

Kolesterol faydası olan besinler

Yulaf ve arpa, beta glüten açısından oldukça zengindir. Beta glüten, bağırsaklarda kolesterol açısından zengin safra asitlerine bağlanan bir jel oluşturur. Bu, bağırsaktan kanınıza emilen kolesterol miktarını sınırlamaya yardımcı olur. Daha sonra karaciğeriniz daha fazla safra yapmak için kanınızdan daha fazla kolesterol almak zorunda kalır, bu da kan kolesterolünüzü düşürür.

SOYA

Kolesterol faydası olan besinler

Soya sütü, soya kıyması, edamame fasulyesi ve tofu gibi besinlerde bulunan genellikle gözden kaçan baklagillerden olan soya, kötü kolesterole karşı savaşınızda gerçek bir gizli silahtır. Bu dört besini, sık sık tüketmek kolesterolü düşürmede yardımcı olacaktır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal