Kocadan ve babadan aynı anda maaş alınır mı? Dul yetim maaşı şartları nelerdir?

Eşleri vefat eden kişilere bağlanan dul maaşı konuşunda araştırmalar devam ediyor. Dul maaşı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler Kocadan ve babadan aynı anda maaş alınır mı? Dul yetim maaşı şartları nelerdir? gibi sorularla internet üzerinden araştırmalar yapıyor. Dul maaşı hakkında merak edilenler haberimizde...

27.05.2022-10:32 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-10:32) Kocadan ve babadan aynı anda maaş alınır mı? Dul yetim maaşı şartları nelerdir?

Eşi herhangi bir sebepten dolayı vefat eden kişilere gerekli bazı ştları karşılamaları durumunda dul maaşı alabilmektedir. Bu konuda vatandaşların aklında ‘’Kocadan ve babadan aynı anda maaş alınır mı? Dul yetim maaşı şartları nelerdir?’’ gibi sorular başta olmak üzere pek çok soru işareti bulunuyor.

Dul yetim maaşı şartları nelerdir?

Eşi vefat etmiş olan kişilere dul maaşı adı altında aylık ödemeler yapılmaktadır. Dul maaşı almak isteyenlerin karşılamaları gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Işte dul yetim maaşı şartları:

Vefat eden sigortalının ölüm tarihinde eşinden ayrılmamış veya boşanmamış olmak

Gerekli olan sigortalılık ve prim şartlarının sağlanması

Dul maaşına hak sahibi olan eş, yeni bir evlilik yapılmaması

Vefat eden sigortalının eşine kendi sigortalılık durumundan ötürü herhangi bir gelir ya da maaş bağlanmış olmaması

Vefat eden sigortalının eşi, kanunda yer alan maddelere ve açıklamalara göre belirtilen durumlar dışında kalan ya da yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışıyor olmaması aranan şartlar arasında yer alıyor.

Bu şartları sağlayan ve eşi vefat etmiş kişilere bağlanacak dul maaşı oranı yüzde 50 olarak hesaplanmıştır. Bu kişinin bir çocuğu aylık maaş almıyorsa bu oran yüzde 75’e yükselmektedir.

Dul maaşır

Dul maaşı başvurusu yapmak isteyenlerin kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasına müracaat ederek başvuru işlemlerini karşılaması gerekiyor. Gerekli şartları sağlayarak dul maaşı almak isteyen kişilerin başvuru sırasında bazı evrakları yanlarında bulundurmaları gerekiyor. İşte o belgeler:

Başvuru dilekçesi

Vefat eden sigortalının ölüm belgesi

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

3 adet fotoğraf

Kimlik araştırma belgesi

2022 dul maaşı ne kadar?

2022 yılı itibariyle eşi vefat etmiş kişilere bağlanan dul maaşı en az 627 TL, en fazla ise 15.055 TL’dir. Bu maaş kişinin durumuna bağlı olarak değişmekle beraber yapılan zamlardan da olumlu anlamda etkilenebilir.

Dul maaşı alma sıklığı nedir?

Dul maaşı 2 ayda bir kişinin hesabına yatırılmaktadır. Her ne kadar aylık adı altında bulunsa da dul maaşı her ay yatmamaktadır. 2 aylık alınan ücret ise en düşük dul maaşı ücreti en az 1.254 TL’dir.

Sigortasız dul maaşı ne kadar?

Vefat kişi eğer sigortasız ise kişinin dul maaşı çocuğun olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Sigortasız dul maaşı normal dul maaşı gibi 627 TL - 15.055 TL arasında değişiklik göstermekte ve yüzde 50 oranındadır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal