Evde temizliğine en çok dikkat edilmesi gereken yerler tuvaletlerdir. Çünkü tuvaletler bakterilerin ve mikropların en çok üreme fırsatı bulduğu yerler oldukları için temizliğinin oldukça dikkatli yapılması gerekir. Klozetlerde oluşan sararmaları geçirmek yapılması zor bir işlemdir. Tuvaletlerindeki sararmanın nedenlerini öğrenmek ve bu sararmaları geçirmek isteyenler internet üzerinden araştırmalarını sıklaştırdı. Peki Klozet kapağı nasıl temizlenir? Klozet kapağındaki sararmanın nedenleri nelerdir?
Klozetlerde ve klozet kapaklarında oluşan sararmaların sebebi klozet temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri ve su olabilir. Bu nedenle klozetlerin temizlenmesi konusunda diğer yerlerden biraz daha hassas davranılmalıdır. Mümkünse klozetlerde kireçli sulardan kaçınılmalı ve temizlik için alınan malzemelerin kaliteli olması gerekmektedir.
Klozetlerdeki ve klozet kapaklarında sararmaları ve diğer lekeleri temizlemek için kullanabileceğiniz 10 pratik yol şunlardır:
Beyaz sirke, etkili bir temizleyici olmasının yanı sıra aynı zamanda pek çok temizlik ürününden daha etkilidir. Klozet kapaklarını sirke ile temizlemek için tuvalet kağıdını sirke ile ıslatıp bir gece boyunca klozetin lekeli kısımları üzerinde bekletin. Sonrasında ise sabah sifonu çekin.
Temizlik malzemelerinin kimyasallığından uzak durmak için bir cezve kaynar suyunu klozet kapağına dökebilirsiniz.
Sifon tankının terlemesini ve dolayısıyla leke bırakmasını engellemek için balonlu ambalaj kullanılabilir. Bunun için sifon tankını iyice boşaltın. Ardından da iyice kurulayın. Sonrasında ise tankın iç kısmını balon ambalaj ile kaplayarak tankın izolasyonunu gerçekleştirin.
Klozet kapaklarını dezenfekte etmek için yarım bardak dolusu karbonatı lekeli veya sararmış kısımlara dökün. Yarım saat sonra ise sifonu çekmeyi unutmayın.
Bebek yağı klozet kapaklarının temizlenmesinde dahi etkili olan bir üründür. Klozet kapağında leke olan veya sararmış bölgelere bir kaç damla bebek yağı döktükten sonra çıkan sonuca çok şaşıracaksınız.
Her ne kadar sağlıklı bir içecek olmasa da kola gibi asitli içecekler klozet ve klozet kapağı temizlemede çok etkilidir. Bunun için lekeli veya sararmış bölgelere kola dökün ve yarım saat bekleyerek asidin lekeleri çözmesini bekleyin. Sonrasında ise tuvalet fırçasıyla ovalayarak sifonu çekebilirsiniz.
Pek bilinen bir ürün olmasa da ponza taşı ile de klozet kapağı temizliği mümkündür. Bunun için ilk olarak ponza taşının ılık su ile ıslatın. Sonrasında her seferinde yeniden ıslatacak şeklinde klozet kapağının lekelerini hafifçe ovalayın. Daha sonra ise sifonu çekin.
Bir bakım ürünü olan ojeler ile klozet kapaklarını temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ojeleri klozet kapağında lekeli veya sararmış bölgelere sürmeniz yeterli olacaktır.
Listede yer alan fakat doğallık açısından gerilerde olan tuz ruhu klozet temizliğinde en çok kullanılan ürünlerden birisidir. Bunun için tuz ruhunu sararmış bölgelere sürüp bir süre ovaladıktan sonra lekelerin çözülmesini bekleyin. Yaklaşık yarım saat sonra ise sifonu çekin.
Bir temizlik ürünü olan Cif sayesinde de klozet kapaklarını temizleyebilirsiniz. Fakat Cif kullanmadan önce elinize eldiven takmayı unutmayın. Sonrasında ise klozet kapağının lekeli bölgelerini ovalıp bekletin. Sonrasında da sifonu çekin.