KKTC'de yeni hükümet ne zaman kurulacak? KKTC yeni hükümetini kim kuracak?

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı açıklamada Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi hükümetinin istifasını kabul ettiğini belirtti. KKTC hükümeti istifası sonrası yeni hükümetin nasıl kurulacağı merak edilmeye başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Faiz Sucuoğlu yeni KTTC hükümetinin nasıl kurulacağına ilişkin açıklama yaptı. Peki, yeni KKTC hükümeti ne zaman, kim tarafından kurulacak? İşte detaylar...

21.04.2022-23:25 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-23:25) KKTC'de yeni hükümet ne zaman kurulacak? KKTC yeni hükümetini kim kuracak?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ersin Tatar yaptığı açıklamalarda Ulusal Birlik Patisi'nin, Demokrat Parti'nin ve Yeniden Doğuş Partisi'nin verdikleri istifaları kabul ettiğini dile getirdi. Bu istifadan sonra yeni hükümetin nasıl ve kim tarafından kurulacağı araştırılmaya başlandı. Hem KKTC vatandaşı hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve kurumları bu yeni hükümetin nasıl kurulacağını merak ediyor. Biz de konuya ilişkin detayları haberimizde verdik. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi tarafından oluşturulan koalisyon noktalandı.

KKTC Cumhurbaşkanı olan Ersin Tatar, bu üç partinin istifalarını kabul ettiğini belirtti. BRT'nin yaptığı haber kapsamında KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu, kabine değişikliğine gidildiğini belirtirken, Maliye Bakanı olan Sunat Atununun görevden alınmasını talep etmişti. Cumhurbaşkanı Tatar ise bu teklifi kabul etmedi. Sucuoğlu ise hükümetten istifa ettiğini belirtti.

Hükümet istifa, Tatar ve Sucuoğlu arasında gerçekleşen bugünkü yarım saatlik toplantı sonrasında kabul edildi.

Ersin Tatar

Yeni KKTC Hükümeti nasıl kurulacak?

KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu tarafından istifalara ilişkin “Hükümet kurma görevi bizlere verilecek" diyerek sözlerine “Cumhurbaşkanı’na kırgınlığım yok, politikada kırgınlık olmaz ama fikir ayrılığı olur” ekledi.

Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Tatar'ın verilen kararı kendisine sözlü olarak ilettiğini söylerken toplantıda konunun genel çerçevelerini konuştuklarını, kısa süre içerisinde nyeniden görevlendirmeler yapılacağını belirtti.

Sucuoğlu, açıklamada bulunurken gazetecilerden birinin sorduğu “Hükümet kurma görevi size mi verilecek?" sorusuna “O şekilde konuştuk. Bizlere verilecek” dedi. Şu durumda her günün çok önemli olduğunu belirten Sucuoğlu, “Hızlı bir şekilde yeni hükümeti kurmak gerekir. Zaman kaybettirmeme anlamında” sözlerini sarf etti.

KKTC Faiz Sucuoğlu

Yeni KKTC Hükümeti ne zaman kurulacak?

Sucuoğlu, muhabirlerin sorduğu “Hükümet kurma görevinin ne zaman verileceği belli mi?” sorusuna karşılık ise “Yok. Bugün uzun uzun genel konuştuk. Büyük bir ihtimalle 1-2 gün içerisinde” cevabını verdi.

Sucuoğlu açıklamalarında Cumhurbaşkanı Tatar'a söylediklerini iletti. Açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İlle de bize vermek zarureti olmasın ana muhalefete de verebilirsiniz. Önce onlar denesin eğer tutturabilirlerse o da bir alternatiftir. Eğer olmazsa sonuçta yine bize o görev verilecek. Bunu da söyledim demokratik olarak.”

Sucuoğlu, hükümeti aldıkları takdirde yeni değişikliklerin olacağını belirtirken “Bazı isimler muhakkak değişir” cümlesini kullandı.

Cumhurbaşkanı'nın uygun gördüğü noktalara değindi!

Muhabirler Sucuoğlu'na Sunat Altun'un neden görevden alındığını sorunca şu yanıtı aldı:

“Cumhurbaşkanı bu şekilde uygun gördü. Onu Cumhurbaşkanı'na soracaksınız. Uzun bir sohbetimiz oldu. Aynı şeyleri ben de sordum. Sıkıntılı bir süreç ekonomik anlamda içinde bulunduğumuz dar boğaz, halkımızın içine düştüğü mali sıkıntılar. Hükümetin boğuştuğu problemler ama Sayın Cumhurbaşkanı bu şekilde uygun gördü ve hızlı bir şekilde görevlendirmeyi yapacağını söyledi. Daha kolay önümüzün açılabileceğine inandığı için bu şekilde bir kararı uygun buldu.”

Hükümet kurma görevini alan partiye 15 gün süre!

Anayasada yer alan maddeler kapsamında hangi parti hükümeti kurma görevini alırsa maksimum 15 gün içinde hükümeti kurmakla ve görevi geri vermekle sorumludur. İHA'da yer alan habere göre 23 Ocak 2022 tarihinde yapılan erken genel seçimin sonrasında UBP Genel Başkanı Sucuoğlu'nun başbakanlığında kurulan ve Meclis'te 29 sandalyeye sahip UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, 3 Mart'ta Meclis'ten güvenoyu aldı.

KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu kimdir?

27 Ağustos 1961 senesinde Baf'ta doğan Sucuoğlu, Kıbrıslı Türk doktoru ve siyasetçisidir. Lise eğitimini Lefkoşa Türk Lisesi'nde aldıktan sonra Almanya'da Çapa Tıp Fakültesi'nde burslu olarak lisans eğitimini tamamlamıştır.

1993 senesinde İstanbul'da Kadın Hastalıkları ve Doğum üzerine yüksek öğrenim görmüş daha sonra memleketine dönerek özel bir klinik açmış ve çalışmalarına devam etmiştir.

Almanca ve İngilizce bilen, evli iki çocuk babası Faiz Sucuoğlu, 2011 senesinden bu yana UBP Lefkoşa İlçe Başkanlığı yapmıştır. 16 Temmuz 2018 ve 4 Nisan 2016 yılları arasında Turizm Bakanlığı yapmış ardından 16 Nisan 2016 ve 2 Şubat 2018 yılları arasında Sağlık Bakanlığı ardından da 22 Mayıs 2019 ve 9 Aralık 2020 yılları arasında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görevde bulunmuştur.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kimdir?

7 Eylül 1960 senesinde Lefkoşa'da doğan Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü olan bir iktisatçı, siyasetçi ve şuanki KKTC'nin Cumhurbaşkanı'dır. Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı'nı 31 Ekim 2018 tarihinden bu yana sürdürmektedir. Bu görevinden önce ise 2009 ve 2013 seneleri arasında Maliye Bakanlığı yapmıştır. 2020 yılında KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine UBP adına aday olmuş ve kazanmıştır.

- Ersin Tatar doğum tarihi : 7 Eylül 1960

- Ersin Tatar kaç yaşında : 60 yaşında

- Ersin Tatar aslen nereli : Lefkoşa doğumlu

- Ersin Tatar partisinin adı nedir : Ulusal Birlik Partisi

- Ersin Tatar mesleği : Maliyeci, siyasetçi

- Ersin Tatar burcu ne : Başak

Ersin Tatar'ın siyaset hayatı

Evli ve iki çocuk babası olan Ersin Tatar, 5 Mayıs 2009 tarihinde siyaset hayatına Maliye Bakanı olarak girmiştir. Bu dönemde Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreter yardımcısı olarak da görevede bulunmuştur. 2013 senesinde Hükümet'in güvensizlik oyu ile düşürülmesinin ardından görevi sona ermiştir.

İlerleyen yıllarda 27 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirilen UBP Kurultayı'nda 2 bin 592 oy ile birinci olmuş ve 2005 senesinde de 2 bin 5 oy ile ikinci olan mevcut Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ile birlikte ikinci tura kalmıştır. 31 Ekim 2018 tarihinde ise UBP Kurultay Divan Kurulu tarafından Genel Başkan seçilmiştir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal