KKTC’de Türkiye Destekli İlk Tescilli Arpa Hasadı Yapıldı

Türkiye'nin finansal destek sağlamasıyla düzenlenen projenin ardından KKTC'nin ilk tescilli arpasının hasadı gerçekleşti.

30.05.2021-12:05 - (Son Güncelleme: 30.05.2021-12:11) KKTC’de Türkiye Destekli İlk Tescilli Arpa Hasadı Yapıldı

Türkiye’nin destekleri üzerine KKTC’de ilk tescilli arpa hasadı yapıldı. Güzelyurt Tarımsal Araştırma İstasyonu'nda yapılan ilk hasat törenine KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve KEİ Uzman Müşaviri Bülent Koçak katılım sağladı. 

İLK DEFA BİR TOHUMUN TESCİLİ GERÇEKLEŞTİRECEK 

Biçerdövere binerek ilk hasadı gerçekleştiren Bakan Çavuşoğlu, açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, KKTC'de üretim alanında yapılan yeniliğin tarihe geçtiğini ve ilk defa bir tohumun uluslararası standartlarda tescili gerçekleştirecek derecede olduğunu bildirdi. Yağmurun yağdığı vakitlerde cinsi beşparmak olan arpanın bir dönümde 1000 kiloya yakın verimli olacağını bildiren Çavuşoğlu, desteğin verilmemesi halinde de tahmini olarak 500 kilo ürün vereceğini belirtti. Çavuşoğlu, Beşparmak'ın KKTC üreticilerine, çiftçilerine ve ülke ekonomisine tebriklerini iletti ve projede katkısı olanlara teşekkürlerini sundu. Bakan Çavuşoğlu, bu seviyeyi çok yükseğe çıkaracaklarını dile getirerek ‘Umut ederim burada elde edeceğimiz tohumla gelecek yıl tohumu çok daha yüksek seviyeye çıkaracağız.’ ifadelerini kullandı. 

‘TOHUMLARIN SICAĞA DA DAYANAKLI OLMASI GEREKİR’ 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Kelle de kendileri için ayrı bir önem arz eden Güzelyurt'un tarımda ülkenin merkezi olacağını dile getirdi. 

GÜZELYURT'A DEĞER KATACAK 

Kelle, Türkiye'den gelen suyun Güzelyurt'a değer katacağını ve bölge için büyük bir katma değer oluşturacağını belirtti. Ülkede ilk kez böyle bir tescil olduğunu ve tescilli tohumun kendileri için çok mühim olduğunu söyleyen Kelle, ülkede yüzde 10'a varan sertifikalı tohumculuk gerçekleştiğini bildirdi. Kurak ve sıcak bir ülkede yaşadıklarına dikkat çeken Kelle, tohumların sadece kuraklığa değil, sıcaklığa da dayanıklı olması gerektiğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal