Kız Kulesi’nin kubbesi ortaya çıktı: Açılış tarihi belli oldu

İstanbul Boğazı’nın simgesi yapılardan biri olan Kız Kulesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Kız Kulesi’nin kubbesi ortaya çıkarken, tarihi kulenin ziyaretçileriyle ne zaman buluşacağı belli oldu.

04.04.2023-15:04 - (Son Güncelleme: 04.04.2023-17:16)

Kız Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021’de başlatılan restorasyon çalışmaları hız kesmeden sürüyor.

İHA’da yer alan habere göre, Yapılan çalışmalarla Kız Kulesi’nin üstünde yer alan iskelelerin sökülmesinin sonrasında kulenin kubbesi ortaya çıktı.

Müze Kart’ın geçerli olacağı ve önceden bünyesinde yer alan restoranın restorasyon ile kaldırılacağı Kız Kulesi’nin “Anıt Eser” olarak Mart ayından sonra ziyarete açılması planlanmakta. Mayısın ilk haftası tarihi kule ziyaretçileriyle buluşacak.

Kubbe gözüktü

Mayısta açılıyor

Restorasyon sürecini her aşamamasını son derece dikkatle takip eden Kültür ve Turzim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi’nde incelemeler gerçekleştirdi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Mimar Han Tümertekin’den bilgi alan Bakan Ersoy, Kız Kulesi’nin birkaç hafta içinde açılışa hazır hale geleceğini söyledi.

Gecikmenin nedeni güçlendirme çalışmaları

Kız Kulesi’nin açılış tarihinin gecikmesinin ana sebebinin platform etrafında yapılan güçlendirme çalışmaları olduğunu belirten Ersoy,  “Bu çalışmayla yapının sadece üstünün değil alt tarafında, platformun altında ve deniz tarafındaki eksiklikleri de fark edildi. Bununla ilgili sağlamlaştırma ve güçlendirme çalışmaları tamamlanıyor. Platformun etrafında bir kazıklama çalışmamız var. Aslında şu anda sürecin iki ay gecikmesindeki ana sebep de bu depreme karşı alınması gereken ekstra önlemler. 

Mayıs'ta ziyarete açılıyor

"Şimdi de Kız Kulesi’nden İstanbul’u seyredeceğiz"

Açıldıktan sonra vatandaşların İstanbul’dan Kız Kulesi’ni değil tam tersi Kız Kulesi’nden İstanbul’u izleyeceğini dile getiren Bakan Ersoy, “Bizim görmeye alışık olduğumuz yüzü aslında olmaması gereken yüzü. Gerçeğe uygun olmayan yüzünü yıllardır gördüğümüz için gözümüz ona alışmıştı. Şimdi orijinal resimlerindeki 2. Mahmut Dönemindeki haline döndürüldü. Eskiden İstanbul’dan Kız Kulesi’ni seyrediyorduk, şimdi de Kız Kulesi’nden İstanbul’u seyredeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal