Kıtlık krizi Almanya'yı vurdu: Fiyatlar uçtu marketlerde raflar boş kaldı

Koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle dünya en ciddi gıda krizlerinden biriyle karşı karşıya. Dünyanın ayçiçek yağı ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan iki ülke arasında çıkan kriz, gıda tarafında özellikle de bu alanda kendini hissettiriyor. Çok sayıda Avrupa ülkesi yağ alımlarına kısıtlama getirirken, ortaya çıkan tablodan en fazla etkilenen ülkelerden Almanya'da ise bir litre ayçiçek yağı 80 TL`ye kadar yükseldi, marketlerde ise raflar boş kaldı.

05.05.2022-16:25 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-17:41) Kıtlık krizi Almanya'yı vurdu: Fiyatlar uçtu marketlerde raflar boş kaldı

Pandemi ve savaşın etkisiyle rekor enflasyonla uğraşan Avrupa ülkeleri bir yandan da gıda krizi ile baş başa kaldı.

Hollanda, İtalya, Fransa ve İngiltere'de enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyelerine kadar çıkarken Avrupa`nın en büyük ekonomisi Almanya`da ise kıtlık krizi kapıya dayandı.

600'den fazla ürün yok

Pandemi ve savaşın etkisiyle gıda fiyatları astronomik rakamlara çıkarken market rafları ise boş kaldı. Kimi ürünlerde fiyat artışlarının yüzde 300'ün üzerine çıktığı kaydedilirken, marketlerde 600'den fazla ürünün ise bulunurluğunda sıkıntı yaşandığına dikkat çekiliyor.


1 litre ayçiçek yağı 80 TL

Ülkede un, makarna, deterjan, temizlik ürünleri, kağıt mendil, peçete gibi temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları tırmanışa geçerken, sadece bir litre ayçiçek yağının fiyatı 5 euroya yani yaklaşık 80 TL`ye yükseldi.

Ukrayna ve Rusya'dan ithal edilmeyen kolza yağı ve konserve çeşitlerinin fiyatı da hızla artışa geçmiş durumda.

Tüm dünyanın kabusu haline geldi

Pandemi sonrası ortaya çıkan yüksek enflasyon salgını Rusya-Ukrayna savaşı ile daha da körükleniyor. Mart ayı verilerinin belli olmasının ardından çok sayıda ülkede enflasyon tarihi seviyelere yükselmiş durumda. İşte ABD ve Avrupa'da mart ayı enflasyon verileri.


Alımlara sınır getirdiler

Almanya'nın yanı sıra benzer sorunlarla boğuşan İtalya, Fransa, Danimarka ve İspanya'da da ayçiçek yağı, pirinç, un ve margarin gibi bazı ürünlerin marketlerden alımına üç pakete kadar çıkan değişik oranlarda sınırlama getirildi.

1973'ten bu yana en büyük gıda krizi

Gıda tedarik zincirinde yaşanan kırılmanın Rusya Ukrayna savaşının buğday, arpa ve ayçiçek yağı tedarikini sekteye uğratması sonrası ortaya çıktığına vurgu yapan uzmanlar, 1973'ten bu yana en büyük enerji ve gıda krizinin yaşandığına dikkat çekiyor.


Fiyatlardaki artışın devam etmesi bekleniyor

Almanya Federal İstatistik Ofisi'ne (Destatis) analizleri doğrultusunda, Almanya'da 7-13 Mart 2022'de yemeklik yağ satış rakamları, 6 ay öncesi olan Eylül 2021'deki ortalamasına göre yüzde 123, un satışları da yüzde 206 arttı.

Almanya'da Kovid-19 salgınının başlangıcında makarna, un, tuvalet kağıdı, dezenfektan ve sabun gibi ürünlere talep artmıştı. Söz konusu dönemde bu malların satış hacmindeki dalgalanmalar yaklaşık 10 hafta sürmüştü.

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından martta yayımlanan bir ankete göre, Almanya'da gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketler, gelecek 3 ayda fiyat artışları planlıyor.

Enflasyon son 41 yılın zirvesinde

Federal İstatistik Dairesi'nin bugün açıklamış olduğu veriler ışığında, Almanya'da Nisan ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 7,4'e yükseldi. Mart ayında ülkedeki enflasyon oranı yüzde 7,3 olarak ölçülmüştü. Ukrayna'daki savaş ve artan enerji fiyatlarının tetiklediğienflasyon, dönemin Batı Almanyasında 1981 sonbaharından bu yana kaydedilen en yüksek oran.

İngiltere'de yemeklik yağ satışlarına sınırlama

İngiltere'deki tedarik zincirinin Ukrayna savaşından olumsuz etkilenmesi nedeniyle, İngiltere'deki bazı süpermarketler her müşterinin alabileceği yemeklik yağ için sınırlamalar belirledi.

Market zinciri Tesco, müşteri başına üç adet, Waitrose ve Morrisons ise iki adet yağ ürünüyle satışlara sınırlama getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal