23.07.2020-10:34 (Son Güncelleme:26.04.2024-21:05)


1

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli değişiklikler geliyor. Yapılacak farklılıklara göre koronavirüs pandemisinden normalleşme sürecine geçen işverenin sigorta primlerinin hepsini devlet karşılayacak. Kısa çalışma ödeneği de yıl sonuna kadar uzayacak. Destek miktarı ne kadar olacak? Bu desteklerden kimler, nasıl yararlanacak? İşte ayrıntılar.



2

Tüm dünya genelinde ve ülkemizde ülkemizde de etkili olmayı sürdüren koronavirüs salgını sebebiyle iş dünyasında da bir takım değişiklikler olmuştu. Bir takım kurumlarda çalışanların bir bölümü ücretsiz izne çıkarılmak halinde kalınmıştı. Çalıştıkları firmalar tarafından ücretsiz izne çıkan vatandaşlarımızın geçim problemi yaşamaması için devlet tarafından kısa çalışma ödeneği adında koşulları sağlayan vatandaşlara maaş ödeme sistemi başlatılmıştı. Koronavirüs pandemisinin başlangıcından günümüze dek devam eden ödemelerin ne zaman biteceği ve süresinin uzatılıp uzatılmayacağını vatandaşlarımız oldukça merak ediyor. Bu çerçevede kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek, uzatıldı mı? sorusu için araştırmalar yoğunlaşıyor.



3

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İŞKUR aracılığıyla ödenen kısa çalışma ödeneğiyle ilgili son dakika gelişmeleri meydana geldi. Ayrıntılar ise şu şekilde; İş gücü piyasasında normalleşme döneminin hız kazanması, koronavirüs pandemisi gerekçesiyle iş akitlerinin sonlanmasını engelleyen uygulamayla kısa çalışma uygulamasının uzatılması, Soma'daki maden işçilerinin kıdem tazminatlarının ödenmesiyle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi', Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda onaylandı. AK Parti milletvekillerinin imza attığı 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' ile Yükseköğretim Kanunu'nun kamu kurumları ile vakıflarda vazifelendirme düzenlemesi çerçevesinde Türkiye Bilimler Akademisinde vazifelerinlerin sosyal ve mali hakları örnekleriyle eşitleniyor.



4

Teklifle, koronavirüs pandemsi sebebiyle Cumhurbaşkanı'nın kısa çalışma müracaatını 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi büyütülüyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Aralık 2020 tarihi korunarak, kısa çalışma ödeneğinin müddetini sektörel olarak farklı farklı ya da bir bütün halinde uzatabilecek. Teklifte ekonominin normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine çevrilmesinin teşvik edilmesiyle ilgili düzenlemeler mecvut. Bu düzenlemelere göre, koronavirüs pandemisi kaynaklı zorlayıcı nedene bağlı olarak özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar ve nakdi ücret desteğinden faydalananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma şekline dönülmesi durumunda sigortalı il işveren paylarının hepsi 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek kaydıyla üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenecek. İşverene her bir ay için temin edilecek destek süresi; Kısa çalışma ödeneği alan vatandaşlar için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden faydalandırılanlar için nakdi ücret yardımı aldıkları aylık ortalama gün sayısını aşmayacak.



5

Kısa çalışmadan yersiz faydalandığının belirlenmesi ya da kısa çalışma müracaatına yönelik uygunluk tespitinin negatif neticelenmesi veya nakdi ücret desteğinden yersiz faydalandığının belirlenmesi durumunda, iş yeri bu düzenleme çerçevesinde temin edilen destekten faydalanamayacak ya da yersiz faydalanmış sayılacak. Destekten yersiz faydalandığının belirlenmesi durumunda, faydalanılan destek tutarı işverenden gecikme cezası ile gecikme zammıyla beraber tahsil edilecek. Konu olan teşvikten faydalanan işverenler, bu teşvikten faydalanılan ayda aynı sigortalı için başka sigorta primi indirimi, teşvik ile yardımlarında faydalanamayacak.



6

üzenleme çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonu aravılığıyla işverene temin edilen, sigortalı hissesine karşılık gelen destek miktarının sigortalıya ödenmesi işverenden istenmeyecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan düzenleme çerçevesinde karşılanan tutarlar, kazanç ve kurumlar vergisi uygulamalarında kazanç, masraf ya da maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak. Cumhurbaşkanı, düzenlemede olan üç aylık süreyi sektörel olarak farklı farklı ya da bir bütün olarak altı aya kadar uzatmaya sorumlu olacak. Koronavirüs pandemisi gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin sonlandırılmasını önlemek için düzenlemenin uygulama süresini, üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021'e kadar uzatabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a etki veriliyor. Aynı zamanda, belirli süreli iş ya da hizmet sözleşmelerinde sürenin bitmesi, iş yerinin herhangi bir nedenle kapanması ve çalışmasının sona ermesi, alakalı mevzuata göre yapılan her çeşit hizmet alımlarıyla yapım işlerinde işin bitmesi durumları, fesih engelinin istisna durumları arasına dahil ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR