Kış Uykusu Nedir, Hangi Hayvanlar Kış Uykusuna Yatar?

Ayıların kış uykusuna yattığı bilinen bir durumdur. Ancak pek çok hayvan da kış uykusuna yatmaktadır. Bunun nedeni ise merak edilen konulardan biridir. Peki, hangi hayvanlar kış uykusuna yatar? Hayvanlar neden kış uykusuna yatar?

22.03.2021-11:07 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-12:15) Kış Uykusu Nedir, Hangi Hayvanlar Kış Uykusuna Yatar?

Kış uykusuna yatan hayvanlar, bu mevsimde yiyeceklerin azalması, olumsuz hava koşulları gibi durumlardan kaçınmak isterler ve kış uykusuna yatarlar. Ancak bu durum uykudan ziyade uyuşukluk hali olarak bilinmektedir. Uyku halinde olan hayvanların metabolizmaları yavaşlar, vücut ısıları ve nabızları düşer, boşaltım sistemi durur.

Bununla birlikte kış uykusu sürecinde hayvanların yiyecek ihtiyacı vücutlarında biriken yağ ve glikojen gibi besinlerden sağlanır. Ancak bazı durumlarda uykuya ara vererek inlerinde bulunan yiyecekleri tüketebilirler. Bazı hayvanların kış uykusu daha derin olmaktadır ve dışarıdan gelen tehlikeli durumlardan zarar gördükleri gözlenmiştir.

Kış uykusu döneminde donan ve kalp atışları duran hayvanlar da bulunmaktadır. Bu durum her hayvanda farklıdır. Ayılar ise gerçek kış uykuna yatmazlar. Dolayısıyla ayıların uyku sürecinde vücut sıcaklıklılarında değişiklik olmaz ve inlerinde geçirdikleri uykudan uyanıp yiyecek bulmaya gidebilirler. Peki hayvanlar neden kış uykusuna yatar?

HAYVANLAR NEDEN KIŞ UYKUSUNA YATAR?

Kış uykusu yani hibernasyon, tam bir uyku hali, değildir. Hareketsizlik veya uyuşukluk hali olarak tanımlanabilir. Hayvanların kış uykusuna yatma sebebinin başında hava sıcaklıklarının düşmesiyle besin kaynaklarının azalması gelmektedir.


Özellikle kış aylarında yağan kar, sıcaklıkların düşmesi, don olaylarının gerçekleşmesi gibi durumlardan dolayı yiyecek bulamayan hayvanlar, uyuşukluk ve uyku haline geçerler. Bazı hayvanlar ise sıcak yerlere göç eder.

Sonbahar bitiminde ağaçlar yapraklarını döker ve birkaç ay boyunca meyve vermezler. Neredeyse bütün ağaçlar, yaşamsal etkinliklerini en asgari seviyeye indirirler. Ormanda yaşayan hayvanların kış uykusuna yatma sebebi de zaten bu ağaçların uyuşukluk haliyle bağdaşıktır. Bitkilerin yaşamsal etkinliklerini sınırlaması, hayvanların yeterli besin bulamamalarına yol açmaktadır. 

NE KADAR SÜRER?

Hiperfaji denilen fazdan sonra kış uykusuna yatan hayvanlar 5-7 ay arası uyumaktadır. Hiperfaji, kış uykusundan önce aşırı beslenme evresini tanımlamaktadır. Hayvanlar bu dönemde her gün neredeyse bir kilo alacak noktaya gelebilir. 

HANGİ HAYVANLAR KIŞ UYKUSUNA YATMAKTADIR?

 Göç etmeyen ve uyku sürecine giren hayvanların genellikle sıcakkanlı oldukları gözlenmiştir. Ayı, yarasa, sincap, kirpi, yer sincabı, dağ sıçanı ve fındık faresi bunlardan en çok bilinenlerdir.

Sıcakkanlı ya da yarı sıcakkanlı hayvanlar ise balıklar, sürüngenler, amfibiler (hem karada hem suda yaşayabilen hayvanlar) ve böceklerdir. Bu hayvanlar da kış uykusuna yatmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal