30 Ekim saatler geri alınacak mı sorusu birkaç gündür soruluyor. Bazı vatandaşlar saatleri bir saat geriye almaya başladı bile. Her yıl bu zamanlarda konu gündem olup duruyor. Peki kış saati uygulaması alınacak mı?
Bakan Dönmez, kış saati hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, elektrikte 6,82 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını bildirdi. Bu tasarrufun parasal değerinin 6 milyar lira olduğunu belirtti. Bakan, "26 Mart 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamayla AB de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi." açıklamasında bulundu.
Twitter'da birçok kullanıcı kış saatinin neden geri alınmadığını konuşuluyor. Normalde 31 Ekim'de alınması bekleniyordu. Türkiye 2017 yılından beri kış saati uygulamasını kullanmıyor. Avrupa ile saat farkı 3 saate çıkmış durumda.
İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabında yaptığı paylaşımla kış saatinin kaldırılmasına tepki gösterdi. "Bir an önce sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli, yaz/kış saatine geçilmeli. Hiçbir tasarrufa yol açmadığı gibi vatandaşların güne karanlıkta başlamalarına, çocukların okula karanlıkta gitmesine, milli maçları izlemek için bile gece yarılarına kadar beklemek gerekiyor." paylaşımında bulundu.
Kış saati uygulaması 2016 yılından beri uygulanmıyor. 2016'dan önce her 30 Ekim'de saatleri geri alınır, bu sayede Avrupa ile saat aralığı azalırdı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve insanların erken kalkmasına kolaylık için yapılan kış saati uygulaması bu yıl da gerçekleşmeyecek. Ülkemiz tek bir saat üzerinden tüm yıl devam edecek. 2016 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile birlikte Türkiye kış saatine geçmiyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 6 Eylül 2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'un 2. maddesine ilişkin değişikliği içeriyor.
Bakanlar Kurulu kararında şu ifadeler yer alıyordu:
"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.".
Cumhurbaşkanlığı kararıyla gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut yaz saati uygulaması tüm yıl boyunca devam edecek.
Kış saati uygulaması 2016 yılında terk edildi. Bu doğrultuda GM+2'de bulunan Türkiye GM+3'e geçmiş oldu. Sabit saat uygulamasının sebebi ülkenin coğrafi konumu, enerji tasarrufu ve halk sağlığı ile alakalıdır.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kış saati ile alakalı soruları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yöneltti. Candan Yüceer'in sunduğu rapora göre son 4 yıldır kalıcı yaz saati doğrultusunda enerji tasarrufuna gidilmemiş.
Alınan karar doğrultusunda Ekim ayının son pazar günüyle birlikte AB de kış saatine geçiyor. 31 Ekim günü AB yaz saatine son verecek. Türkiye'nin saatleri geri almaması sonucu İngiltere ile arasında 3 saat, diğer Avrupa ülkeleri arasında 2 saat fark olacak. Avrupa'da yapılan oylamada insanlar yaz - kış saati uygulamasına karşı. Avrupa Birliği'nde tek saat uygulamasına geçmeyi tavsiye etmesine rağmen daha hiçbir Avrupa Birliği ülkesi tek saat uygulamasına geçmiş değil.