Kırşehir'in Abdal Müziği, UNESCO Listesine Alındı!

Halk ozanlarıyla dünyaya yayılan Kırşehir'in Abdal müziğinin, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik seçkisinde katılım sağladığı belirtti.

01.11.2019-14:43 - (Son Güncelleme: 01.11.2019-14:24)

Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Hacı Taşan gibi bozlak ustası ve halk ozanlarıyla dünyaya yayılan Kırşehir'in Abdal müziğinin, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik seçkisinde katılım sağladığını belirtti.

Vali İbrahim Akın, konuya yönelik aktardığı yazılı açıklamada, Kırşehir'in sahip olduğu zengin müzik kültürünün UNESCO tarafından tescillenmesinin kültürün kalıcılığı için elzem olduğunu açıkladı.

Kırşehir’in, müzik kategorisinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Türkiye’den katılım sağlayan ilk şehir olduğunu belirten Akın, şunları söyledi:

'KIRŞEHİR, MÜZİK ALANINDA UNESCO’YA DAHİL OLAN İLK ŞEHİR OLDU'

"Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Yönetim Kurulu toplantısında projenin desteklenmesi kararlaştırıldı. Bu karar doğrultusunda, ilgili kurumların görüşleri alınarak, abdallık ve bozlak geleneğinin şehre bıraktığı kültürel miras ile yerel ve ulusal anlamda tanınan müzisyenlerin varlığıyla başvuru yapıldı ve Kırşehir UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil oldu. Kırşehir müzik alanında ağa kabul edilen ilk şehir oldu. İlimizin müzik alanında tescillenmesinin kaynağı olan Muharrem Ertaş’ı, bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ı, Hacı Taşan’ı, Çekiç Ali’yi ve bu kültüre katkı sağlayan tüm ozanlarımızı saygıyla yad ediyorum."

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise kentin UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasının büyük bir başarı olduğuna vurgu yaptı.

Kırşehir'in ağa katılmasıyla, müzik kültürünün temsilinin daha da iyi olacağını vurgulayan Ekicioğlu, kentin bir çok yerinde müziğin etkisinin görüldüğünü, bunun giderek artış gösterdiğine işaret etti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal