Kırık Kalp Sendromu Ölüme Neden Oluyor

Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz kırık kalp sendromu nedir? Kırık kalp sendromuna etki edenler nelerdir? İşte detaylar…

23.07.2020-10:42 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-15:59)

Kalp krizine benzer belirtileri bulunan, vücut tarafından strese karşı verilen yanıt olarak adlandırılan kırık kalp sendromunun ilk olarak Japonya'da görüldüğünü ifade eden Kardiyoloji Kliniği'nden Uzman Dr. Emre Ertürk, özellikle üzüntüye ve sorunlara bağlı oluşan sendromun aşırı sevinç durumlarında da ortaya çıkabildiğini belirtti.

KIRIK KALP SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Kırık kalp sendromu İngiltere'de yavrularını kaybeden bir kuğunun ölüm sebebi olarak tekrar dünyanın gündemine geldi. İlk bulgunun göğüs ağrısı olduğunu ifade eden Uzman Dr. Emre Ertürk, ağrılara nefes darlığı, nefes alamama hissi ve ölüm korkusunun da eşlik edebildiğini belirtti.

Kırık kalp sendromunun çok sık duyulmasına rağmen geçmişe dair pek bir bilgisi bulunmamaktadır. Kırık kalp sendromu dediğimiz durum geçtiğimiz 50 60 yıldır tanır hale gelmiş durumda. Şu an kırık kalp sendromu olarak adlandırdığımız durumun geçmiş zamanlarda da görüldüğünü ancak belirtilerinin pek bilinmediğini ifade eden Dr. Ertürk, 'Sendrom bilinmezken bu hastalar göz ardı edilmiş olabilir ya da kalp krizi sanılmış olabilir. Ama şimdi durum çok daha farklı. Böyle bir hasta geldiğinde bulguları kalp krizine benzediği için ayrımını yapmak çok önemli. Ayrım yaparken bizim işimize yarayan ise hastalığın öyküsü oluyor. Hastaya şikayetlerinin nasıl ortaya çıktığını soruyoruz. Temelde yoğun bir stres, bir yakının kaybı bazen de istismar olduğunu anlıyoruz. Böyle durumlar sonrası aniden ortaya çıkan bir göğüs ağrısı hikayesi varsa kalp krizini düşündüren bulgular oluyor. Ayrımı yapmak için anjiyografi yapmamız gerekiyor. Tüm bulgular kalp kriziyle aynı da olsa anjiyo yaptığımızda çoğu hastada damarların iyi durumda olduğunu görüyoruz ve bu sendromdan şüpheleniyoruz' şeklinde konuştu.

STRES ANINI YÖNETMEK ÖNEMLİ

Kırık kalp sendromu olarak adlandırılan durumun hafife alınmaması gerektiğini, geç fark edildiği ya da müdahale edilmediği durumlarda ölümle sonuçlana bileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Emre Ertürk, kalbin aniden fonksiyonlarını kaybederek, kayıp oranının kişiden kişiye yüzde 5-10 ile yüzde 80 oranında değişebildiğini ifade etti.

Kalbin aniden çalışmayı bırakmasıyla akciğerde su toplanabildiğini ya da şok tablosunun ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Ertürk, 'Kalpte balonlaşan bölge yırtılabiliyor. Bu durumda istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Ancak hastalığın ilk dönemi atlatıldığı taktirde hasta bir hafta ile 1 ay içerisinde tamamen iyileşiyor. Psikolojik destek bu hastalığın vazgeçilmez tedavi parçalarından biridir. Ama ilk dönem gelen hastanın genel durumu stabil mi kalp yetmezliği var mı değerlendirilip tedaviye başlanıyor. Taburculuk işlemi sonrası da hastanın stres yönetimi çok önemli. Tekrar aynı sıkıntılara maruz kalırsa sendrom tekrarlanır. Tekrarlanması muhtemel istismar söz konusuysa adli olarak da müdahil olmak gerekebilir' diye konuştu.

Uzman Dr. Emre Ertürk, göğüs ağrısı ile birlikte ortaya çıkan ve kalbin aniden fonksiyonlarını yitirmesine neden olan kırık kalp sendromuna dikkat çekerek, son yıllarda tanınırlığı artan bu hastalığın ölüme kadar varan kötü sonuçlara neden olabildiğini söyledi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal