Kırgızistan-Tacikistan Liderleri Çatışmalardan Sonra Görüştü

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında nisanda yaşanan çatışmaların ardından iki ülkenin liderleri ilk kez bir araya geldi.

29.06.2021-16:44 - (Son Güncelleme: 29.06.2021-16:44) Kırgızistan-Tacikistan Liderleri Çatışmalardan Sonra Görüştü

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, resmi ziyarette bulunduğu Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile görüşme gerçekleştirdi.

Rahman'ın Caparov'u Duşanbe'deki Millet Sarayı'nda resmi törenle karşılamasından sonra iki lider birebir görüştü.

Tacikistan'ın Caparov'un ülkeye yaptığı resmi ziyarete çok fazla önem verdiğini ifade eden Rahman, "Tacikistan ve Kırgızistan çok taraflı yapıcı etkileşim halindedir, sizinle ilişkilerimizin tüm yelpazesinin durumunu ve beklentileri konuşmaya hazırız." dedi.

"28-30 Nisan iki ülke halkları için zorlu tarihi sınav ve ıstırap günleri oldu"

Kendisini ülkesine davet ettiği için Rahman'a teşekkür eden Caparov, bu sene 28-30 Nisan'da yaşanan trajik olaylardan derin üzüntü duyduğunu ifade ederek "28-30 Nisan iki ülke halkları için zorlu tarihi sınav ve ıstırap günleri oldu." şeklinde konuştu.

Kardeş Kırgız ile Taciklerin her zaman iyi komşuluk ve dostane ilişkilerinin devam ettiğine dikkat çeken Caparov, "Her iki tarafın da gelecekte bir silahlı çatışmanın tekrarına izin vermemesi gerektiğini vurgulamak istiyorum." dedi.

SINIRDAKİ ÇATIŞMA

Kırgızistan-Tacikistan sınırında bulunan Golovnoy su dağıtım şebekesini kontrolünü sağlama hususunda 28 Nisan’da yaşanan gerginlik, 29 Nisan’da iki ülke halkının birbirini taşlamasıyla devam etmiş daha sonrasında ise olay iki ülke sınır birliklerinin devreye girmesiyle çatışmaya dönüşmüştü.

İkisi çocuk, üçü asker 36 Kırgız sivilin yaşamını yitirdiği, 154 kişinin yaralandığı çatışmalarda, Tacikistan tarafında da 19 kişi yaşamını yitirmiş, 90’dan fazla kişi yaralanmıştı.

ATEŞKES İLAN EDİLDİ

Kırgızistan tarafında çok sayıda ev ve benzin istasyonu, bir okul, iki kafe, sekiz bakkal, bir sınır karakolu, bir yangın kurtarma karakolu kullanılamaz hale gelmişti.

Kırgızistan ile Tacikistan arasında diplomatik girişimler sonucunda "ateşkes" ilan edilmişti.

Caparov, çatışmada ölenlerin anısına 1-2 Mayıs'ta ulusal yas ilan etmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal