Kiracıların beklediği haber! Yüzde 25 sınırlaması kalkacak mı? İşte merkezden gelen açıklama…

Geçtiğimiz gün Adalet Bakanı Tunç'un, 'kiralarda yüzde 25 sınırlaması'na ilişkin yaptığı konuşmalarla ilgili İletişim Başkanlığı'ndan detaylı bir açıklama geldi. Yayımlanan bildiride, Bakan Tunç'un, 'Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi' şeklinde bir açıklaması olmadığı ifade edildi. Merkez, Bakan Tunç'un sözlerinin bir beklentiyi ifade ettiğini, ancak böyle bir karar alınmadığını belirtti.

26.02.2024-14:39 - (Son Güncelleme: 26.02.2024-17:03)

Geçen yıl yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadele amacıyla başlatılan kira zammı sınırlaması, 2023 Temmuz ayında sona erdi. Ancak, bu uygulamanın bir yıl daha uzatılıp uzatılmayacağı konusunda hükümetten henüz net bir açıklama gelmedi. İktidarın bu konudaki kararı merakla bekleniyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TV100 yayınında yaptığı açıklamada, Maliye Bakanının enflasyonla ilgili açıklamalarını dikkate alarak kira zammı sınırlamasına ihtiyaç olabileceğini belirtti. Ancak, resmi bir kararın henüz alınmadığını ifade ederek, uygulamanın geleceği konusunda net bir bilgi vermedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarının ardından sosyal medyada kira zammı sınırlamasının uzatılmayacağına dair çeşitli iddialar ortaya çıktı. Ancak, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, herhangi bir resmi kurumdan bu yönde bir karar alındığına dair bir açıklama olmadığı belirtildi. Bu nedenle, kira zammı sınırlamasının uzatılıp uzatılmayacağı konusunda henüz resmi bir duyuru yapılmamıştır.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kira zammı sınırlamasıyla ilgili açıklamalarının, mevcut sınırlamanın uzatılmayacağına dair resmi bir karar içermediğini belirtti. Ayrıca, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemenin kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan uygulamanın 2024 Temmuz ayına kadar uzatıldığı hatırlatıldı. Bu nedenle, kira zammı sınırlamasının geleceği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır ve resmi bir duyuru yapılmamıştır.


Merkezden gelen açıklama

Tunç’un ifadesi açıklanarak, Merkez tarafından şu açıklamada bulunuldu:

"2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25’lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştır. Herhangi bir resmi kurumdan, 'Yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığına' yönelik bir açıklama yapılmadığı tespit edilmiştir. İddialara dayanak olarak gösterilen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasında, 'Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi' şeklinde bir ifade kullanılmadığı belirlenmiştir. Bakan Tunç, katıldığı bir TV programında yöneltilen, 'Sizin tahmininiz yüzde 25 kira artışı uzatılmaz mı?' sorusuna, 'Yüzde 25 sınırı Temmuz’da sona eriyor. Maliye Bakanımızın özellikle enflasyon hedefiyle ilgili açıklamalarına baktığımız zaman böyle bir duruma ihtiyaç kalmayacak gibi görünüyor.' şeklinde cevap vermiştir.

Dolayısıyla Bakan Tunç'un açıklaması, 'böyle bir karar alındığı' yönünde değil, 'böyle bir beklentisinin olduğu' yönündedir."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal