Kiracıları üzen haber! Kira artış oranı açıklandı..

Kira artışları her geçen gün artarken konuyla ilgili uzmanından açıklama geldi. Kira artış oranının en yüksek olduğu büyükşehirlerin başında gelen İstanbul’da kira artış oranı açıklandı. İşte detaylar..

28.12.2023-11:13 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-17:30) Kiracıları üzen haber! Kira artış oranı açıklandı..

İstanbul'un bazı bölgelerinde kira fiyatları gün geçtikçe artış gösterdi. En çok hangi ilçelerde kira artışı yaşandığı ile ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’da kira artışları en çok hissedilen şehirlerin başında geliyor. Bu kira artışlarına ilişkin bazı ilçeler ön plana çıkabiliyor diyebiliriz. İstanbul’un genelinde bir fiyat artışı var. Şu an için İstanbul’da kiralık ortalaması metrekarede 160 TL seviyelerinde. Yani 100 metrekare bir daire yaklaşık 16 bin TL seviyesinde piyasada ilanlara çıkıyor diyebiliriz. Son 1 yıldaki artış yüzde 75 seviyelerinde oldu”

Sıfır dairelerde ortalama kira bedeli dudak uçuklattı

Ortalama kiraların yeni dairelerde artış gösterdiğini ifade eden Özelmacıklı, “Sıfır olan dairelerde, yeni teslim edilen yapılarda bu rakam 200 TL seviyesine kadar çıkıyor. Burada Deprem vb. endişeler yaşayanlar açısından yeni konuta kiraya girmek isteyenler açısından İstanbul genelinde 100 metrekare daire için 20 bin TL’lik kira bedeli ortalamasını ifade edebiliriz.” Dedi.

Sıfır dairelerde kira artış oranı tavan yaptı.

4 yılda önemli değişim: yüzde 850 artış!

4 yıllık ortalamalarda İstanbul genelinde kiralar yaklaşık yüzde 850 seviyelerinde artış gösterdi. Son 4 yıl içinde gayrimenkul piyasalarında birçok değişken buna etken oldu.Pandemi döneminde nispeten evlerde daha yoğun vakit geçirmemizle başlayan süreç o dönemde konut arzının yeterli seviyelerde sağlanamaması yıllık konut ihtiyacımızın daha gerisinde yapılmış üretimler nedeniyle kiralık konutlardaki fiyatlar arttı.

Birçok semtte kiraların artış oranı yüzde 70'in üzerine çıktı.

İşte İstanbul’da kiraların en çok arttığı ilçeler..

Son 1 yıl içerisinde pandemi ve Deprem sonrasında güvenilir yaşam alanlarına, daha yeni konut stoklarının olduğu bölgelere geçiş arttığını belirten Özelmacıklı, şunları ifade etti:

“ İlçeler içerisinde mahallelere göre bu çok daha farklı boyutlarda yaşanıyor. Örneğin Üsküdar açısından baktığımızda Üsküdar nispeten deprem konusunda daha güvenilir bir ilçe olarak görülüyor. Ulaşımın kolaylaşması Üsküdar’daki fiyatları önemli ölçüde artırdı.

Kağıthane’de de nispeten yeni konut arzlarının olduğu bazı bölgeler oldu. Bu yerler nispeten kuzeyde kaldığı için deprem konusunda güvenilir kabul edilebilir. Beykoz da benzer vaziyette ancak pandemi sonrasında Beykoz müstakil yaşam alanlarına da ev sahipliği yaptığı için bu bölgede fiyat artışları yüksek kaldı.

Başakşehir Avrupa yakasında önemli bir ilçe. Kayaşehir ve Başakşehir’de yeni konutların yapılıyor olması deprem açısından güvenilir olması ve üretim açısından son dönemde birçok gayrimenkul projesinin burada yapılması TOKİ’nin yaptığı inşaatlar bu bölgedeki kiraları yükseltti.

Eyüp Sultan açısından ise kuzeyi yani Göktürk ve çevre bölgeler olmak üzere fiyatların müstakil yaşam ve deprem nedeniyle yoğun bir şekilde arttığını görüyoruz. Sadece bu ilçelerle sınırlı olmamakla birlikte 4 yıllık ortalamalarda yüzde 800’ün üzerinde artış yaşandı diyebiliyoruz.”


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal