Kiracıları çıkarmak isteyen ev sahiplerinden akıllara durgunluk getirecek yöntem!

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan atış sebebiyle kirada olan vatandaşları kara kara düşündürüyor. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde 3 bin liralık konuta fahiş kira bedelleri isteyen ev sahipleri, kiracılarını evden çıkartmak için akıllara durgunluk getirecek yöntemlere başvuruyor.

02.07.2022-16:43 - (Son Güncelleme: 02.07.2022-16:43)

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan atış sebebiyle kirada olan vatandaşları kara kara düşündürüyor. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde 3 bin liralık konuta fahiş kira bedelleri isteyen ev sahipleri, kiracılarını evden çıkartmak için akıllara durgunluk getirecek yöntemlere başvuruyor. Kimi ev sahipleri kiralama kısa dönem olduğu için abonelikleri kendi adına tutarken, kimi de bu yolla tahliye ya da zam baskısı yapıyor. Ev sahipleri, istediği zaman evden çıkmayan ya da istediği oranda zam yapmayan kiracısının elektriğini ve suyunu kesiyor.

'Fatura dahil' ibaresi

Ev kiralarındaki fahiş artış sonrası eski kiracılarını evden çıkartmak ya da istediği oranda zam yapmak isteyen ev sahipleri yeni bir yöntem denemeye başladı. Son dönemde birçok kiralık ev ilanlarında ‘Fatura dahil’ ibaresi dikkat çekerken, ilk etapta avantaj gibi görünen bu durum kiracı aleyhine dönüşebiliyor. Ev sahipleri yeni dönemde tüm faturaların dahil olduğu yeni sistem denemeye başladı. Burada mal sahibi kira sözleşmesini yazılı olarak yapmıyor veya bir örneğini kiracıya vermiyor ayrıca elektrik, su, doğal gaz gibi tüm hizmetler mal sahibi üzerinde kalmaya devam ediyor.

Ev sahibi bu giderleri kapatmakla uyarıyor

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Mal sahibi kiracısının çıkmasını istediğinde veya TÜFE 12 aylık ortalama üzerinde artış istediğinde kiracısı bunu olumlu karşılamazsa bu giderleri kapatmakla uyarıyor, kiracı ya istenilen bedeli ödemek ya da çıkmak zorunda kalıyor. Bu noktada kira sözleşmesi ve DASK olmadığı için abonelikleri kiracı gidip yaptıramıyor." ifadelerini kullandı.

3 bin TL’lık bir yer için 10 bin TL talep ediliyor

"Yükseltme gayreti içerisine girdi"

Ev sahibi olan vatandaşlar kiracı ararken yüksek kira ödeyebilecek kiracılar arıyor diyen Güvenç, "Kiracılar mal sahiplerinin son geçici düzenleme ile konutlarda yüzde 25 üzerinde artışlarına direnmekteler ancak mal sahipleri de yüksek bedelle kiracı bulabilme veya içerideki kiracının kira bedelini yükseltme gayreti içerisine girdi." açıklamalarında bulundu.

"Yeni kiralamalar için hiçbir katkı sunmadı"

Geçici düzenlemenin bir nefes olduğunu ancak yeni bir kiralamalara katkı sunmadığını ifade eden Güvenç, "Oğlum, kızım gelecek en çok kullanılan yöntem. Özellikle beşinci yılı doldurmuş kiracılar için mal sahipleri adeta noterleri işgal ederek ihtarname sağanağı içerisine girdiler. Kiracı yüksek artışa direniyor ancak ev sahibinin beşinci yılı tamamladıktan sonra kira tespit davası açma hakkı olduğu için sulh hukuk mahkemelerine giderek dava açıyorlar Konutlar için getirilen 10.06.22-01.07.23 arasını kapsayan yüzde 25 artış uygulaması mevcut kira sözleşmeleri için bir nefes oldu ama yeni kiralamalar için hiçbir katkı sunmadı." ifadelerini kullandı.

"3 bin TL’lık bir yer için 10 bin TL talep ediliyor"

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Asıl sorun yeni kiralamalarda mevcut emsal kira bedellerinin çok yüksek olması, 3 bin TL’lık bir yer için 10 bin TL talep ediliyor. Bu artış fırsatçılık. İhtiyaç sebebiyle tahliye davaları korkunç boyutta artmış halde. Mahkemelerin yükü yüzde 30-40’ı kiracı mal sahibi davalarından oluşuyor. Yeni moda paylaşımlı evler. Ancak mal sahibi kiracısına alt kiralama yetkisi vermişse bu paylaşım geçerlidir, diyoruz. Vermemişse tahliye sebebidir." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal