Kira artış oranları için yeni düzenleme! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak

Hükumet kira artışından vatandaşı korumak adına hız kesmeden çalışıyor. Bakanlıklar harekete geçti. İşte haberin detayları...

25.05.2022-08:49 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-09:46) Kira artış oranları için yeni düzenleme! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak

Hükümet fahiş kira artışından vatandaşı korumak adına hız kesmeden çalışıyor. Dün akşam saatlerinde ise üç bakanlık bir araya gelerek alınacak önlemleri masaya yatırdı. 

Vatandaşın mağdur olmaması için kira artışıyla mücadele eden bakanlıkların yapmış olduğu toplantıda çalışmalar masaya yatırılmıştır. Yapılan istişarelerin ardından TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, TOKİ, belediye ve şirketlere kiralık sosyal konut ürettirmek, özellikle büyükşehirlerdeki kira artışlarına sınır getirmek gibi çözümler üzerinde durulduğu öğrenilmiştir. 

Söz konusu ortaya çıkan formüllerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra son şeklini alması ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır. Kira artış oranları da gündeme gelmiştir. Borçlar Kanunu'na göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılmaktadır. 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse, yeni kira tespiti yapmaktadır. Böylece rayiç bedel üzerinden gerçekleşmektedir. Fakat, enflasyondaki artış nedeniyle ev sahipleri yüksek artışa zorluyor. Bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği bildirildi.

Düşük fiyatlı gayrimenkul 

Yapılan toplantıda, alternatifler de değerlendirilmiştir. Özellikle Hollanda'nın tavan fiyat modelinin Türkiye'de uygulanması ve yine Avrupa ülkelerinde uygulanmış olan sosyal konut üreterek kiraya verilmesi masaya yatırılmıştır.

Bu durumda da TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların sadece kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesi de gündem maddeleri arasında yer almaktadır. Yapılacak olan düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyetinin düşük olması planlanmaktadır.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal