Kira Artış Oranı Ne Kadar?

Nisan ayı tüketici fiyat endeksi açıklandı. Açıklama ile birlikte mayıs ayına ait kira artış oranı belli olmuş oldu. Peki, kira artış oranı ne kadar?

03.05.2021-12:10 - (Son Güncelleme: 03.05.2021-12:10) Kira Artış Oranı Ne Kadar?

Nisan ayına ait tüketici fiyat endeksinin açıklanması ile birlikte mayıs ayı için kira artış oranı da ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklama ile hem kira artış oranı ortaya çıktı hem de kira artış zammı hesaplamaları yapılmaya başlandı.

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

TÜİK, nisan ayına ait tüketici fiyat endeksini açıkladı.

TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,70 artış gerçekleşti.

KİRA ARTIŞ ZAMMI NASIL HESAPLANIR?

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte mayıs ayı kira artış oranı belli olmuş oldu.

Mayıs ayı için ne kadar kira ödeyeceğini düşünen ve bu kira artışını hesaplamak isteyenler için, enflasyon oranına göre kira hesaplama, kira artış oranı nasıl hesaplanır bilgilerini haberimizde açıklamaya çalıştık.

Bir örnek göstermek gerekirse;

Konut Kirası: 1.000 TL

TÜİK TEFE TÜFE Mayıs 2021 Kira Artış Oranı: % 13,70

Mayıs Ayı Kira Zammı Tutarı: 137 TL

Mayıs Ayı Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.137 TL

Açıklanan rakamlara göre kirası 1000 lira olan bir kiracının mayıs ayı için ödeyeceği kira zammı 137 TL lira olarak hesaplanmakta olup, zamlı kira tutarı ise 1.137 TL lira olacak şekilde hesaplanır.

TÜFE NEDİR?

Tüfe (Tüketici fiyatları endeksi) tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçme maksadıyla kullanılır. TÜFE, İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir. Karşılaştırılan dönemler arasındaki toplam ya da fark, belirli bir gelire sahip olan bireyin satın alma gücünün azalıp azalmadığını gösterecektir.

TÜİK NEDİR?

Açılımı Türkiye İstatistik Kurumu olan TÜİK, resmi olarak 26 Şubat 1926 tarihinde faaliyete başladı. Genel nüfus sayımı, milli gelir tahminleri, enflasyon hesabı, üretici ve tüketici fiyatları endeksi başlıca görevleri arasında olmaktadır. TÜİK olarak hizmete başlamadan önce farklı isimler kullanılmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal