Kimler kurban kesebilir? Kurbanı kimler yiyemez? Diyanet merak edilen soruları cevapladı

İslamiyet’te farz ibadetlerden biri olan kurban kesmek Allah'a şükretmek ve teşekkür etmek için yapılmaktadır. Her yıl belirli bir dönem kesilen kurbanlar için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Kurban bayramını kısa bir süre kala vatandaşlar kimlerin kurban kesileceğini araştırmaya başladı. İşte merak edilen tüm soruların yanıtlarını Diyanet İşleri Başkanlığı yayınladı.

04.07.2022-14:52 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-14:52) Kimler kurban kesebilir? Kurbanı kimler yiyemez? Diyanet merak edilen soruları cevapladı

Kurban bayramına çok kısa bir süre kala vatandaşlarda akıllarına takılan soruların yanıtlarını aramaktadır. Her sene belirli bir dönemde  kesilen kurbanların  bazı şartları sağlaması gerekir. Bununla birlikte vatandaşlar kimlerin kurban kesebileceğini araştırmaya başladı. Konu hakkındaki tüm detayları Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı. Biz de haberimiz de merak edilen konu hakkındaki detayları paylaştık.

Kimler kurban kesebilir? 

Kişilerin kurban kesebilmesi için bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı  kimlerin kurban kesebileceği ne açıkladı. Buna göre kurban kesebilecek olan kişilerin sağlaması gereken şartlar şu şekildedir:  

Akıl sağlığı yerinde olan ve ergen olmuş,

Mal varlığına sahip olan,

Temel ihtiyaçlar ve borçlar haricinde 80.18 gram altın ve bu altın değerine ait bir eşyası bulunuyorsa bu kişilerin kurban kesmesi gerekir.

Kimler Kurban Kesebilir

Borcu olan bir kişi kurban kesebilir mi? 

İslam dininde önemli ibadetlerden biri olan kurban kesmek sadece Kurban Bayramında gerçekleştirilir. Kurban kesecek olan bir kişinin temel ihtiyaçları ve borçları dışında 80.18 gram altının veya buna eş değer bir malının var olması gerekmektedir. Borcu olan bir kişinin kurban kesip kesilmeyeceği ise en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. 

Malı olan ancak borcu da bulunan bir kişinin borcunun ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak tutarın çıkarılması durumunda elinde nisap miktarı kadar bir mal kalıyorsa bu kişi kurban kesebilir. Ancak kişinin temel ihtiyaçları ve borcu çıkarıldığında elinde belirlenen  nisap miktarı kadar bir para kalmıyorsa bu kişinin kurban kesmesi gerekmez. 

İlk Kesilen Kurban Hangi Hayvan Olmalıdır

Kurbanda hangi hayvan kesilir? 

Allah'a yakınlığı ve şükrü ifade etmek için kurbanlar kesilirken vatandaşlarda akıllarındaki soruların yanıtlarını aramaktadır. Kurban olarak kesilecek hayvanın ne olması gerektiği kaç yaşında olması gerektiği gibi pek çok soru araştırılmaktadır. İlk defa kurban kesecek olan bir kişinin koç kesmesi gerektiği ifade edilse de bu tamamen doğru olmayan bir söylemdir. İlk defa kurban kesecek olan bir kişi küçükbaş ve büyükbaş hayvan kesebilir. Küçükbaş hayvanların 1 yaşını doldurmuş olması,  büyükbaş hayvanların ise 2 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. İlk defa kurban kesecek olsanız bile maddi durumunuza göre bütçenize uygun olan küçükbaş ya da büyükbaş hayvanları tercih edebilirsiniz. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal