Kim Jong-Un Kimdir?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un yine ortadan kayboldu. Basında sıklıkla yer alan Kim Jong-Un kaç yaşında, görevi ne?

04.06.2021-18:33 - (Son Güncelleme: 04.06.2021-18:33) Kim Jong-Un Kimdir?

Dünya’nın en çok merak edilen ülkelerinden biri Kuzey Kore. Doğal olarak lideri de çok merak ediliyor. Bugün Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un öldüğü iddiaları ile basında yer aldı. Vatandaşlar basında sürekli yer alan Kim Jong-Un’un hayatını merak ediyor.

DÜNYANIN EN GENÇ İKİNCİ LİDERİ

Kim Jong-Un, Kuzey Kore’nin kurucusu ve lideri olan Kim Jong-Sun’un torunudur. Kuzey Kore’de babadan oğula geçen bir liderlik sistemi var. Kim Jong-Un ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri. Aynı zamanda şuanda dünyanın en genç ikinci lideri.

2010 yılında yaşlı Kim’in ölümünün ardından Kuzey Kore Lideri oldu. Kuzey Kore İş Partisi Başkanı, Devlet İşleri Komisyonu Başkanı, Merkez Askeri Komisyon Başkanı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Başkanlığı’nı üstlendi. Şuanda Kore’de en üst yetkili kişi olan Kim Jong-Un Kuzey Kore medyasında genellikle “Mareşal”, “ Aziz Haşmetli” olarak adlandırılıyor.

KIM JONG-UN’UN HAYATI

Kim Jong-Un 8 Ocak 1983 yılında doğdu. Dışarı kapalı yaşadığı için özel hayatı ve çocukluğu hakkında çok az bilgi var. Ama Japon gazetelerinde yer alan bilgilere göre gençlik yıllarında bir süre İsviçre’de yaşamıştır. 1991 ya da 1992’den sonra İsviçre’de yaşadığını gösteren belgeler vardır.

Haberlere göre Kim Jong-Un İsviçre Bern’de “Chol-Pak” ismi altında Bern yakınlarında bir okula gitti. Bu okulda İngilizce eğitim gördü. Utangaç, basketbolu çok seven ve sınıf arkadaşlarıyla iyi ilişkiler kuran bir çocukmuş. Üniversiteyi Kuzey Kore’de Kim İl-Sung Üniversitesi’nde okudu. Bu okul, askeri üniversite olarak da geçer.

Kim’den daha büyük olan kardeşi Kim Jong-nam aslında tahtın yeni varisi olacaktı. Fakat sahte pasaport kullanarak Japonya’daki Disneyland’ı ziyaret etmek istemesi sonucu babasının gözünden düştü. Böylece yeni varis Kim Jong-Un oldu. 2010 yılında Kuzey Kore lideri olduğunda Kim Jong-Un henüz 27 yaşındaydı.

Kim, dünya basınında sert ve fevri kişiliği ile tanınsa da onunla tanışanlar esprili, özenli ve akıllı biri olarak tanımlıyor. Kim Jong-Un’un kişisel aşçısı olan Kenji Fujimoto ise onun babasına çok benzediğini söylüyor. Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donalt Trump, Kim Jong-Un ile görüştükten sonra şu cümleleri kurmuştu: “Yetenekli bir adam olduğunu öğrendim, ülkesini çok sevdiğini de öğrendim.”

Ama genellikle Amerika ile olan çekişmeleri ve sert çıkışlarıyla gündeme geliyor. Ayrıca amcası Jang Song-thaek’i ihanet sebebiyle idam ettirdiği de biliniyor.  Bunun sebebi ise Kim, üvey kardeşini öldürmek için amcasının Malezya’da suikast emri verdiğine inanıyor.

KİM JONG-UN’UN SAĞLIĞI HAKKINDA ŞÜPHELER

Kim Jong-Un Eylül ve Ekim 2014’te 6 hafta boyunca halkın önüne çıkmadı, bu da paniğe sebep oldu. Devlet medyası, Kim Jong-Un’un “rahatsız edicisi bir fiziksel durumdan” mustarip olduğunu bildirdi. Daha öncede böyle sorunların yaşandığı biliniyordu.

Kim Jong-Un’un diyabet hastası olduğu ve hipertansiyonu olduğu da biliniyor. Bu sağlık sorunları ile sürekli medyada yer alıyor ve ölmüş olabileceği konuşuluyor. Bu iddialara Kuzey Kore basınından çoğunlukla cevap gelmiyor.

35 BİN NOKTADA EĞİLMEK ZORUNLU

Kuzey Kore dünyanın en kapalı ülkesi ve turistler özel izinle girebiliyor. Özel izinle ülkeye girebilseniz de sürekli denetleniyorsunuz ve fotoğraf çekmeniz yasak oluyor. Kuzey Kore, kapalı bir kutu gibi bütün dünyadan gizleniyor. Aynı zamanda dış dünya ile iletişimleri de çok kısıtlı, halk sadece ülkeye ait televizyon kanallarını izleyebiliyor.

Kuzey Kore’de liderlere saygı gösterilmesi çok önemli. O kadar ki liderlerin heykelleri ve fotoğraflarının bulunduğu posterler önünde eğilmek zorundalar. Kuzey Kore’de tam 35 bin noktada insanlar eğilmek zorundalar. Eğer arabayla geçiyorsanız da saatte 35 kilometreden daha hızlı gitmek yasak.

Evlerinde de liderlerine gösterdikleri saygı devam ediyor. Her evde liderlerin çerçeveli fotoğrafı var. Bu fotoğrafları salonlarına asıyorlar ve her gün bu çerçeveler temizlenmek zorunlu. Müfettişler sürekli ziyaret ederek denetimde bulunuyorlar bu yüzden kurallara uyuyorlar.

KOLLEKTİF HAYAT

Kuzey Kore’de “Ben” duygusunun oluşumu henüz çocukken engelleniyor. Kollektif hareket etmeyi küçükken öğreniyorlar. Devletin kendilerine sağladığı her imkânı çok iyi olarak görüyorlar. Asla devletleriyle ilgili kötü konuşmuyorlar. Yaptıkları çoğu şeyi devlet ve toplum için yapıyorlar. Özellikle işlerine çok bağılılar ve işlerini iyi yapmak onlar için bir onur meselesi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal