Kıdem tazminatı ödemesi çekle yapılır mı? Kıdem tazminatı ne kadar zamanda ödenmeli?

İş yerinde uzun süre çalışan kişilere verilen kıdem tazminatı, çalışmalarının karşılığı olarak verilmektedir. Kıdem tazminatı üzerine damga vergisi hariç bir vergi uygulanamaz ve işveren tarafından ödemesi hemen yapılmalıdır. İşte kıdem tazminatı hakkında tüm merak edilenler…

27.05.2022-09:27 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-09:27) Kıdem tazminatı ödemesi çekle yapılır mı? Kıdem tazminatı ne kadar zamanda ödenmeli?

Kıdem tazminatı işçilerin çalıştıklarının karşılığı olarak verilmektedir. İşveren tarafından hemen verilmesi gereken bu ücreti zaman zaman hemen ödemesi yapılamamaktadır. Bu durumda kişiler nakit yerine çek ile ödeme yapılıp yapılamayacağını merak etmektedir. İşte kıdem tazminatı hakkında tüm merak edilenler…

Kıdem tazminatı ne kadar sürede ödenir?

İş Kanununda kıdem tazminatı için belirlenen bir süre yer almamaktadır. Yani bu da hemen ödenmesi gerektiğini ifade eder. İşten ayrılan bir işçinin kıdem tazminatı ertesi gün ödenebilir. Yasal olarak işçi 3 gün ya da 7 gün bekleyebileceği gibi bir süre yer almamaktadır.

İşveren kıdem tazminatını ödememesi durumunda ne yapılır?

İşverenin kıdem tazminatı ödemesi için maddi durumu o an için olmayabilir. Böyle bir durumda kıdem tazminatı taksit olarak ödenebilir. Fakat bu durum için işçinin onayı gereklidir. İşçiden onay alınamaması durumunda kıdem tazminatı nakit olarak ödenir.

Kıdem tazminatı için Yargıtay kararları nelerdir?

Yargıtay’ın bu konu hakkında ne söylediği merak edilmektedir. Konu hakkında Yargıtay’da yer alan bazı kararlar şu şekildedir:

“Mahkemece bu alacakların hesap edilip fazla çıktığı takdirde çek senediyle ödenen kıdem tazminatının mahsubuyla bakiye kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının hüküm altına alınması gerekir.” (9 Hukuk, 2006/19086 K.)

“Bu nedenle çekin 28.02.1998 tarihinde hak kazanılan kıdem tazminatı karşılığı olarak ödendiği kabul edilmeli ve davacının 28.02.1998 tarihinden önceki süreye ilişkin kıdem tazminatı isteği reddedilmelidir.” (9 Hukuk, 2004/24805 K.)

Kıdem tazminatı çekle ödenebilir mi?

Çek ya da senet ile kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmektedir. Fakat bu durum için işçinin onayı gereklidir. İşçi çek ya senet ile ödememe yapılmamasını isteme hakkında sahiptir.

Kıdem Tazminatı

Çekle kıdem tazminatı ödendiğinde faiz uygulanır mi?

Buradaki en önemli nokta işçinin çek olması durumunda ödemenin ileri bir tarihte yapılması için verilen çeklerde işçinin faiz istediğini kayıt altına alması gerekir. İşveren ibraname düzenlemesi ve işçiden bunu imzalamasını istemesi durumunda imzanın altına ihtirazi kayıt düşülmelidir. Yani işten ayrıldığı gün ile ödeme günü arasındaki fark istendiğinin yazılması gerekir.

Kıdem tazminatı ödemesi nasıl olmalıdır?

Kıdem tazminatı için ödeme nakit olarak yapılmalıdır. Bunun dışında yapılacak olan ödemeler için işçilerin rızası alınmak zorundadır. Yani işverenin ödemeyi başka yollarla yapmak istemesi durumunda işçi kabul etmezse ödeme nakit yapılmak zorundadır. İşçinin çek ya da taksit gibi ödemesini kabul etmesi durumunda kıdem tazminatı ödemesi yapılmış kabul edilir. Eğer çekin karşılıksız çıkması durumu ile karşılaştığında işçi genel hükümler çerçevesinde çek hakkında icra takibi başlatabilir.

Ayrıca işçi kıdem tazminatı ödeme günü ve çek ödemesi arasındaki gün için faizde isteme hakkına sahiptir. Bu talebin kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu durumda faiz isteği ibranameye ihtirazi kayıt düşerek yapması gerekir. Kayıt işleminde yazılacak ifadeler şu şekilde olabilir:

“Bu ibranameyi, ileride doğabilecek kanuni haklarım saklı kaymak kaydıyla imzalıyorum”

“Bu ibranameyi, alacaklarımın çekle/senetle/taksitle ödenmesi durumunda, ödemenin yapılması gereken tarih ile ödeme tarihi arasındaki gecikme faizini talep etmek kaydıyla imzalıyorum.”

Bu şekilde kıdem tazminatı ödemeniz faizi ile birlikte yapılacaktır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal