Kıbrıs'ta Coronavirüs Nedeniyle Sınırlar Kapatıldı! Karara Tepkiler Var

Kıbrıs'ta Rum yönetimi coronavirüs nedeniyle sınırlarını kapatma kararı aldı. Güney ile Kuzey arasındaki 4 kapı kapatılınca eylemler yapıldı ve olaylar çıktı. Rum polisi sınırı geçmeye çalışan Kıbrıslı Türklere biber gazı sıktı.

07.03.2020-16:27 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-16:31)

Rum Bakanlar Kurulu bir hafta önce aldığı karar ile Kuzey ve Güney arasındaki geçişleri sağlayan 4 sınır kapısını coronavirüs gerekçesiyle kapattı. Kararın ardından Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, bugün sabah saatlerinde Lefkoşa'daki Lokmacı geçişinin bulunduğu ara bölgede toplandı.

BM askerleri eylemcilerin önünde durarak ara bölgeden (Yeşil Hattan) geçmesini engellemek istedi fakat Kıbrıslı Türk eylemciler, 'Bu ülke bizim' sloganlarıyla Rum sınır kapısına kadar yürüdü. Eylemcilerin ilerleyişi karşısında duramayan BM askerleri geri çekilirken, Rum polisine 'Kıbrıs Cumhuriyeti' kimliklerini göstererek sınırı geçmek istedi. Rum polisi sınırları kapatırken bazı Kıbrıslı Türkler sınırı geçmek istedi. Yaşanan bu gelişmenin ardından Rum polisi, eylemcileri biber gazı sıkarak dağıtmak istedi. Sınıra Rum çevik kuvvet ekipleri sevk edilirken, çıkan arbede nedeniyle Kıbrıslı Türkler Rum polisine tepki gösterdi. 

Kıbrıslı Türkler daha sonra sınırın diğer tarafındaki Rumları sınırı geçmeye çağırdı. Rumlar, Türklere alkışlar ve 'Kıbrıs'ta barış engellenemez' sloganlarıyla destek verdi. Rumlar, Türklerin, Yunanca ve Türkçe 'gelin bu tarafa' çağrılarına karşılık vermedi. Bir ara, eyleme Rumlar adına AP'de milletvekili olan Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek de destek verdi.

"BİBER GAZI SIKILMAZ, ZEYTİN DALI UZATILIR"

Olayların ardından açıklamada bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Destici, "Her iki tarafta da saptanmış bir coronavirüs vakası yokken ve İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi böyle bir önleme gerek görmezken, kapıların tek yanlı bir kararla Rum yönetimince kapatılması ne kadar zeminsiz ve orantısız bir eylem olmuşsa, bugün protesto için bir araya gelen insanlara biber gazı sıkılması da o kadar orantısız bir güç gösterisi olmuştur. Kapıların geçişlere açılmasını ve toplumlar arası ilişkilerin gelişmesini barışçı bir gösteri ile ifade eden insanlara biber gazı sıkılmaz, ancak zeytin dalı uzatılabilir." ifadelerini kullandı.

"DEMOKRATİK HAKLARIN ÇİĞNENMESİ KARŞISINDA TAVIR ALIN"

Eylemciler adına Kemal Baykallı açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'ta kapıların kapatılmasının bölünmeye neden olacağını vurgulayan Baykallı, AB'ye ve BM'ye de çağrıda bulunarak, "AB vatandaşlarının demokratik haklarının çiğnenmesi karşısında tavır alın. Aşırı sağ ve holiganlarla olan kirli işbirliğinize son verin." dedi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal