15.01.2020-17:46 (Son Güncelleme:26.04.2024-08:20)


1

Türkiye’nin güneyinde bulunan Kıbrıs adasının, Türkiye’ye olan uzaklığı Anamur Burnundan 65 kilometredir. Yüzölçümü 9.251 kilometrekaredir. Sicilya ve Sardunya adalarından sonra Akdeniz’in üçüncü büyük adası Kıbrıs’tır. Başkenti Lefkoşa’dır. Para birimi ise Türk lirasıdır.



2

Resmi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti olan Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de bir ada ülkesidir. Kıbrıs Akdeniz'in üçüncü en büyük ve en kalabalık adasıdır.



3

Dünyanın en eski su kuyularından bazıları Kıbrıs'ta bulunabilir.



4

Kıbrıs'taki en büyük banka Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi'ne aittir. Kilise ayrıca ada halkının sosyal ve politik yaşamında da önemli bir rol oynamaktadır.



5

Büyük İskender, adayı MÖ 333'te Asurlular, Mısırlılar ve Persler'den ele geçirdi. Kıbrıs Adası, 16 Ağustos'ta 1960'ta İngilizler'den bağımsız hale geldi. Ancak bağımsızlık günlerini her yıl 1 Ekim'de kutlarlar.



6

Efsaneye göre, Yunan aşk tanrıçası Afrodit Kıbrıs'ta doğmuştur. Ülke aynı zamanda Tanrılar'ın oyun alanı olarak da bilinir.



7

Ada ülkesi Kıbrıs Bakır ve Bronz Çağ'da altın çağını görmüştü. O zamanlar ülke en zengin uluslararasındaydı.



8

Kıbrıs iki bölüme ayrılmıştır. Kuzey ve Güney. Kuzey kısmı “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” olarak adlandırılırken, güney kısmı “Kıbrıs Bağımsız Cumhuriyeti” veya “Yunan Kıbrıs” olarak adlandırılır.



9

Kıbrıs'ta, sadece erkekler için olan bazı kafeler var.



10

Kıbrıs'ın haritadaki şekli bir puro borusuna benzemektedir.



11

Kıbrıs'taki bir kasaba UNESCO Dünya Mirası Alanı içinde yer alıyor. Bu kasabanın adı Paphos. Kıbrıs'taki Paphos şehri de dahil olmak üzere toplam üç UNESCO Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır.



12

Kıbrıs, bir İngiliz Kraliyet Düğünü'ne ev sahipliği yapan tek yabancı yerdir. Düğün 12 Mayıs 1191'de Kral Richard ile Kraliçe Joanna arasında gerçekleşti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR