Kibar Feyzo Nerede Çekildi?

Kibar Feyzo, 1978 yılında çekilen film 1 Kasım'da çıkmıştır. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz, yapımcılığını Nahit Ataman ve Ertem Eğilmez üstlenmiştir. İhsan Yüce ise senarist olarak karşımıza çıkmaktadır.

03.07.2020-14:51 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-14:45) Kibar Feyzo Nerede Çekildi?

Filmin başrol oyuncuları Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar, Erdal Özyağcılar, Adile Naşit, İlyas Salman gibi birçok isimden oluşmaktadır. Filmin müziği Ahmet Yamacı ve Cahit Berkay tarafından ayarlanmıştır. Erdoğan Engin görüntü yönetmeni olarak görev yapmaktadır. Çekildiği stüdyo ise Arzu Film'dir.

Filmde yer alan karakterler ise Sakine Kadın, Maho Ağa, Hacı Hüso, Bilo, Zülfo gibi takma isimlerden oluşmaktadır. Üzerine eklenen sıfatlar o dönemin gelişmişliği ve köy hayatı konusunda da bilgi vermektedir.

Film o dönemin siyasi ve toplumsal yapısını özetlemektedir. Ağa köylülerine 141 142 niye niteleme yapması Türk Ceza Kanunu'nda iki siyasi maddeye işaret etmektedir.

Komünizm için alınan tedbirler çevresinde bu maddeler eklenmiştir. Aynı zamanda Kemal Sunal'in sendikalı ve Harran'lı ayrımını yansıtması son derece çarpıcıdır.

Filmde kadın ve erkeklerin karşılıklı şarkılar söyleyip çamaşırlarını yıkadığı sahnede Antakya'lı folklör ekipleri yer almıştır. Feyzo'nun annesinin öküze gönderme yapması şair ve yazar Nazım Hikmet'e bir gönderme şeklinde yorumlanmaktadır.

Kibar Feyzo Filminin Konusu

Kibar Feyzo filminin konusu: Köy hayatını ve ağalık düzenini anlatan film Gülo ve Feyzo'nun kavuşma hikayesini anlatmaktadır. Gülo köyde önemli bir ağanın kızıdır.

Birçok kişi tarafından evlenilmek istenilmektedir. Ancak ağanın şart koyduğu bir durum vardır o da başlık parasıdır. Feyzo sırf Gülo'yu alabilmek için ağayla sözleşme yapar. İlk önce on bin lirayı peşin olarak verir. Diğer on bin lirayı ise sözleşme yaparak senet haline getirir.

Feyzo Gülo'yu başlık parası neticesinde kendine bağlamıştır. Ancak o parayı ödemek zorundadır. Köydeki günübirlik işlerle ödeyemeyeceğini anlayan Feyzo bavulunu toplayarak şehire gider. Orada çalışarak ağaya vermesi gereken parayı parça parça biriktirir.

Kentten her döndüğünde ağalık sistemi ve başlık parasının olmadığını kişilerin severek evlendiğini anlatmaya çalışmaktadır. Birçok temaya ve sisteme eleştiri yapan filmde ağalık düzeni, başlık parası, köy hayatı gibi unsurların altı çizilir. Aynı zamanda hem köy hem de şehir hayatını yansıtarak ikisi arasındaki farkları seyirciye göstermektedir.

Her iki yaşamın da kendi içinde zorlukları vardır. Bireylerin para kazanmak uğruna çektiği sıkıntılar, iş hayatı ön plana çıkar. Bu temaların yanında birbirini seven iki genç insan anlatılmıştır.

Kibar Feyzo Filmi Nerede Çekildi

Kibar Feyzo filmi nerede çekildi: Doğu ve Güneydoğu bölgeleri olarak düşünülse de aslen Akdeniz Bölgesi'nde çekilmiştir. Hatay ilinin en bilinen ilçelerinden Reyhanlı'da çekimler yapılmıştır. Köy ve ağalık düzeni ise Harran Köyü'nde gözler önüne serilmiştir.

Kadın ve erkeklerin karşılıklı maniler söyleyerek oynadığı yer ise Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir su birikintisi çevresinde çekilmiştir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal