KHK nedir, ne demektir, kim çıkarır? Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi kime aittir, kim çıkarır, iptal edilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti’nde kanun çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. Son zamanlarda kulaklarımızın aşina olduğu kanun hükmünde kararname kelimelerinin ne anlama geldiği oldukça merak edilmektedir. Mecliste bulan yetki zaman zaman devredilebilmektedir. Bu durumda kanun hükmünde kararname olarak adlandırılmaktadır. Kanun hükmünde kararname (KHK) nedir, ne demektir, kim tarafından çıkarılır, özellikleri, çıkarma yetkisi kime aittir? İşte kanun hükmünde kararname hakkında merak edilen tüm detaylar…

09.05.2022-00:02 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-00:02) KHK nedir, ne demektir, kim çıkarır? Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi kime aittir, kim çıkarır, iptal edilir mi?

TBMM’de bulunan karar çıkarma yetkisi bazı durumlarda bakanlar kuruluna da devredilebilmektedir. Anayasamızda kanun hükmünde kararname ile ilgili düzenlemelerde bulunmaktadır. Anayasanın 91. maddesinde geçen bu kanun son zamanlarda sık sık kullanılmaktadır. Birçok vatandaş kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ne olduğunu merak ediyor. İşte kanun hükmünde kararname hakkında merak edilen tüm detaylar…

KHK nedir?

Kanun hükmünde kararname yani KHK olarak bilinmektedir. Kanun etkisinde olan bu düzenlemeler hüküm açısından kanunlardan farklıdır. TBMM tarafından alınan yetki doğrultusunda konusu, amacı ve süresi belirlenen bazı kanunları çıkarabilmektedir. Bu kanunların meclisin onayının alınması ile tam kanun olarak kabul edilir. Alınan bu kanun hükmünde kararnamelerin belirli bir süre içerisinde onaylanması gerekmektedir. Onaylanmadığı sürece asla bu kanuna hüküm verilmez.

KHK Nedir

Kanun hükmünde kararname nasıl çıkar?

Sık sık duyduğumuz bu kelimelerin ne olduğu ve nasıl çıkarıldığı konusu oldukça fazla kafa karıştırmaktadır. Kanun hükmünde kararnameler olağan ve olağanüstü kanun hükmünde kararname olarak ikiye ayrılmaktadır.

İlk önce olağan kanun hükmünde kararnamelere bakarsak, bu kanun meclisin yetkisi alındıktan sonra bakanlar kurulu tarafından alınan kararları ifade eder.

Diğer bir karar olan olağanüstü kanun hükmünde kararlar ise cumhurbaşkanı başkanlığındaki bakanlar kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bu noktada TBMM tarafından yetki alınmaya gerek duyulmaz. Uluslararası sözleşmelere aykırı olabilecek herhangi bir konu olmadığı sürece kanun hükmünde kararname çıkabilir.

Çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin mutlaka meclis tarafından onaylanması gerekmektedir. Kanun hükmünde kararnamelerin iptal edilmesi içinde Anayasa Mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal