Ketojenik beslenme nedir, faydaları nelerdir? Ketojenik diyet ile daha fazla kilo verin

Ketojenik diyet doğru uygulandığı sürece kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlamaktadır. Çeşitli tıbbi sorunlarla hastalıklar için risk faktörlerini en aza indirmeye yardımcı olan ketojenik diyetin ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki ketojenik diyet nedir, faydaları nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

08.03.2022-16:14 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-14:25)

Ketojenik diyet hem kilo vermek için hem de bazı çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Özellikle epilepsi hastalarında atakları azaltmak için kullanılan ketojenik diyetin birçok faydası da bulunmaktadır. 

Ketojenik diyet nedir, faydaları nelerdir?

Tıpta öncelikle çocuklarda kontrol edilmesi zor yani refrakter epilepsi hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanılan yüksek yağlı besinler ile yeteri miktarda protein bulunana besinlerin öncelikli olarak kullanıldığı, düşük karbonhidratlı bir diyet olan ketojenik diyet epilepsi hastalarının geçirdiği nöbetlerin büyük ölçüde azalma sağlamaktadir. Ketojenik diyet metabolik, nörolojik ve insülin ile ilişkili hastalıklara oldukça faydalıdır. 

Doğru tarzda uygulanan ketojenik diyet zayıflama konusunda oldukça etkilidir. Kalori sayımı yapmadan ya da yiyecek takibine dikkat etmeden kilo verme konusunda etkili olan ketojenik diyet, vücut yağı, HDL kolesterol seviyeleri, kan basıncı ve kan şekeri gibi kalp hastalıklarını ortaya çıkaran risk faktörlerini de iyileştirir. Alzheimer hastalığı semptomlarını azaltma etkisi olan ketojenik diyet Parkinson hastalığının semptomlarını da azaltır. Polikistik over sendromlarında önemli bir rol oynayan insülin seviyelerini azaltmaya yardımcı olan ketojenik diyet sivilce ve aknelerde azalmalar yaşatır. Bazı araştırmalara göre beyin sarsıntılarının azalmasında etkili olan ketojenik diyet yaralanmaların hızla iyileşmesine yardımcı olmaktadır. 

Ketojenik diyette neler yapılmalıdır

Ketojenik diyette neler yapılmalıdır?

Ketojenik diyette yağ oranı yüksek tutulurken protein fazla tüketilmez. Ketojenik diyet, proteini temel alan diyetlerle sıklıkla karıştırılmaktadır ama buradaki amaç proteinle zayıflamak değildir. Sağlıklı beslenme düzeninde genellikle yağlardan kaçınılır ama ketojenik diyette yağdan kaçınılmaz aksine yağ tüketilir. Ketojenik diyette karbonhidrat hiç alınmaz ekmek, makana, patates, pirinç, yulaf gibi besinler kullanılmaz. Karbonhidrat sadece meyvelerden alınır ama meyve tüketimi de kısıtlıdır. 

Kaç tane ketojenik beslenme türü vardır?

Ketojenik beslenme için karbonhidrat, protein ve yağ oranları düzenlenir ve yağ oranı daha çok olan gıdalar kullanılır. Ketojenik diyet yüksek yağ oranı içerdiği için bir doktora başvurarak başlamak gerekmektedir. Dört çeşit ketojenik beslenme türü vardır. Bunlar:

1-Standart ketojenik diyet: Karbonhidrat tanının azaltıldığı beslenme şeklidir. Genellikle %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat tüketilmektedir. 

2-Yüksek proteinli ketojenik diyet: Bu diyette daha fazla protein kullanılır. Genellikle %60 yağ, %35 protein ve %5 yağ tüketilir. 

3- Hedefe yönelik ketojenik diyet: Bu diyet genellikle sporcular ya da vücut geliştiricileri tarafından kullanılır. Bu diyette egzersizlere göre karbonhidrat eklenebilir. 

4-Döngüsel ketojenik diyet: Bu diyette haftanın belirli günlerinde normal beslenme yapılırken belirli günlerinde ise ketojenik diyet uygulanır. 

Ketojenik diyet tüyoları 

-Ketojenik diyet doktor kontrolünde yapılmalıdır. 

-Ketojenik beslenme şeklinde meyve, sebze ve tahıllar az miktarda tüketildiği için vitamin ve mineral takviyesi alınmalıdır. 

-En iyi verimi elde etmek için besinleri belirlenen zamanlarda tüketmek gereklidir. 

-Karbonhidratlı ürünler tüketildiğinde ürünün içeriği gözden geçirilmelidir. 

-Vücuda alınan sıvı miktarına dikkat etmek gereklidir. 

-Belirlenen zamanlarda tüketilen gıdaları doğru şekilde almak için tartmak önemlidir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal