Keratokonus Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Doç. Dr. Aylin Kılıç, bir kornea hastalığı olan keratokonus hakkında önemli bilgiler verdi. Keratokonus nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Keratokonus askerlikten muhafiyet sağlar mı? İşte tüm detaylar…

06.01.2022-13:39 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-10:17)

Keratokonus hastalığı hakkında konuşan Doç. Dr. Aylin Kılıç, hastalık ile ilgili bilgi kirliliğini sonlandıracak önemli hususlar hakkında açıklama yaptı.

Hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini söyleyen Kılıç, keratokonusun gelişiminde genetik yatkınlık, ultraviyole ışınlara maruz kalma, sert lens kullanımı, çevresel faktörler ve alerjiye bağlı göz kaşınmaları gibi göz travmalarının etkili olduğu dile getirdi.

ERGENLİK DÖNEMİNDE KENDİNİ GÖSTERİYOR!

Keratokonusun görülmeye başlandığı yaşa ilişkin bilgi veren Kılıç, ''Keratokonus küçük yaşlarda da oluşabilir. Ancak araştırmalar keratokonusun en çok ergenlik döneminde başladığını gösteriyor. Hastalar keratokonusun varlığından şikayetlerin belirgin bir şekilde kendini hissettirdiği 20’lerin ortalarında haberdar oluyor. Korneaya 20 ila 40 yaş arasında incelmeye ve bombeleşmeye devam ederken keratokonus, 40’lı yaşların sonlarında yavaşlama sürecine giriyor'' diye açıkladı.

KERATAKONUS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doç. Dr. Aylin Kılıç keratokonusun belirtilerini şöyle sıraladı:

- Gözde sürekli kaşıntı ve sık yaşanan alerji sorunları

- Işığa karşı hassasiyet, göz kamaşması

- Miyop ve astigmatın varlığı ve sorunun sürekli ilerlemesi

- Düz çizgilerin dalgalı ve eğik görülmesi


- Sık gözlük değişimine rağmen net görüşün sağlanamaması

- Gözün bombeleşmesine paralel olarak kontak lensin göze uymaması, batması

- İlerleyen süreçte araç kullanırken, yazı yazar veya okurken görme güçlüğü yaşama

GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR!

Keratokonusun geç tanıda olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: ''Görme konusunda kornea başroldedir. Işık kornea aracılığıyla göze ulaşır. Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerek beyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedemeyiz. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlar. Keratokonusun son evresinde tıpta keratoplasti denilen, halk arasında kornea nakli olarak bilinen tedaviye ihtiyaç duyulur. Aksi takdirde hastalar görme yetilerini kaybederler.''


Keratokonusun tanı yöntemine de değinen Kılıç, ''Çocuk yaşlarda ya da hastalığın başlangıç sürecinde rutin göz muayenesinde keratokonusun varlığı gözden kaçabilir. Hastalığın tanısı için detaylı göz muayenesi ve göz yüzeyinin incelendiği topografi yaptırmak gerekir'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Göz sorunu olanlar asker olabilir mi?

Askerlikten muaf olmanın şartları birçok kişinin yakından takip ettiği bir konudur. İleri derecedeki göz hastalıklarına sahip olan kişiler askerlikten muaf tutulmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal