Kene ısırması nedir? Kene ısırığından ne olur? Kene ısırığının tehlikeleri ve belirtileri

Yaz aylarında insanların en korktuğu şeylerden biri de kene ısırıklarıdır. Kenelerin artmaya başladığı bu aylarda kene ısırığından kaynaklanan ölümler bile gerçekleşmektedir. Peki kene ısırması nedir? Kene ısırığından neler olur? Belirtileri ve tüm detayları haberimizde...

27.06.2022-13:32 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-13:32) Kene ısırması nedir? Kene ısırığından ne olur? Kene ısırığının tehlikeleri ve belirtileri

Pandemiye karşın alınan tedbirlerin yavaş yavaş kaldırılması ile beraber artık açık hava organizasyonları da eski haline döndü. Vatandaşlar yaz aylarının da gelmesi ile piknik sezonunu açtı. Lakin bununla beraber kene korkusu da başladı. Çalıların arasında, ağaç dallarında, yapraklarda a da çimlerin üzerinde gezmeye başlayan keneler insanlar için büyük problemlere yol açabiliyor. Peki kene ısırınca ne olur? Belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Kene ısırığı nedir?

Keneler genellikle vücudun sıcak ve nemli olabilecek yerleri olan koltuk altları, kasık bölgesi, kıllı bölgeler veya saç bölgesini tercih etmektedirler. Beslenecekleri uygun noktayı buluncu deriyi ısırarak kan emerler. Kişilerin vücutlarında kene görmeleri muhtemeldir çünkü keneler bir bölgeyi bir kere ısırdıktan sonra tamamen dolana kadar oradan çıkmazlar. On güne kadar insan vücudundan kan emebilen keneler bu süre zarfında tamamen kendilerini doldurmaya çalışırlar.

kene ısırığı

Kene ısırığı belirtileri nelerdir?

Biraz önce bahsettiğimiz gibi keneler vücutta bir yeri ısırdıktan sonra on güne kadar orada kalabilirler. Eğer ki ısıran kene zehirsiz ise zararsız olacağından herhangi bir belirti göstermez. Lakin kene ısırıklarına karşı vücudu alerjik reaksiyon gösteren kişilerde kas güçsüzlüğü, reflekslerin zayıflaması veya kaybolması ve ataksi gibi etkiler görülmektedir. Isırılan bölgede ise ağrı, şişlik, kızarıklık, döküntü, yanma, kabarcık gibi yan etkiler görülürken solunum zorluğu da yaşanabilir. Kene ısırığında karşılaşılan belirtiler şunlardır:

- Isırık bölgesinde kırmızı bir nokta ya da döküntü

- Yüksek ateş

- Baş ağrısı

- Boyunda sertleşme

- Bütün vücutta döküntü

- Halsizlik

- Kas veya eklem ağrıları

- Mide bulantısı

- Şişmiş lenf düğümleri

- Havale ve titreme nöbetleri

Keneler kan emerken tükürük bezlerinden zehirli maddeler salgılarlar. Bu durum ise insan vücudunda sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir. Kenelerin salgıladığı bu zehirli maddeler sinir uyarılarının çevresel sinirler ve omurilik üzerinden beyne iletilmesini engeller.

Kenelerden nasıl korunuruz?

- Evinizin pencerelerine sineklik taktırabilirsiniz.

- Piknik yerlerinde fazla ot ve çalılık olan bölgelerden uzak durunuz.

- Dışarıya çıkmadan evvel tüm vücudunuza sinek spreyi sıkmalısınız.

- Sarı humma hastalığına karşı aşı olmalısınız.

- Kenelerin hızlı fark edilebilmeleri için açık renkli giysiler tercih ederken uzun kollu ince kıyafetler de giyebilirsiniz.

- Veteriner kontrolü olmamış hayvanlarla temas etmekten kaçınmalısınız.

Kene nasıl çıkarılır?

En doğru ve kolay kene çıkarma yöntemi ince uçlu bir cımbız kullanarak çıkarmaktır. Cımbız ile sağlam bir şekilde tutulan kene sakince ve yavaş hareketlerle ısırdığı bölgeden ayırılmalıdır. Keneyi deriden ayırdıktan sonra o bölgeye alkol ya da kolonya dökülmelidir. Lakin kesinlikle keneyi vücudunuzdan kendiniz ayırmaya çalışmayın. Kene ısırığını fark ettiğiniz anda hastaneye gitmelisiniz. Kendiniz çıkardığınız takdirde kenenin bir parçasının vücutta kalma riski vardır. Bu durum ölüme bile yol açabilir.

Kene ısırığı nasıl tedavi edilir?

Kene ısırığında önemli olan ilk şey keneyi deriden ayırmaktır. Kenenin türüne göre hangi tedavinin uygulanmasının doğru olacağı doktor tarafından belirlenir. Doktorlar keneyi cımbızla ya da kene çıkarma aleti ile deriden ayırırlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ise ısırılan bölgede keneye ait bir parçanın kalmamasıdır. Isırılan bölge kene alındıktan sonra su ve sabun ile temizlenmelidir. Son aşamada ise kenenin öldüğünden emin olmak için antiseptik alkole batırılmalı ve bir kaba konulmalıdır. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal