Kekik yağının faydaları nelerdir?

Yemeklerin vazgeçilmez baharatı olan kekiğin sağlığa ve cilde öyle faydaları var ki inanamayacaksınız. Peki kekik yağının faydaları nelerdir? Kekik Yağı Maskesi tarifi...

24.09.2020-17:19 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-16:20)

Avrupa başta olmak üzere birçok yerde rahatlıkla yetiştirilebilen kekik, Türkiye’de daha çok Denizli ve Antalya’da yetişir. Eski zamanda Roma İmparatorluğunda çok fazla bitkisel yağların kullanıldığına yönelik işaretler vardır ve Akdeniz bölgesinde de bu izlere rastlanır. Kekik yağı da bu bitkisel yağlar arasında yer alır ve antibiyotik yerine de  tüketildiği bilinir. Peki kekik yağının faydaları neler? Kekik yağının zararları? Kekik yağı nasıl kullanılır? Kekik yağı maskeleri neler? İşte detaylar...

Kekik yağının faydaları

-Antik dönemlerden günümüze kadar solunum ve cilt hastalıklarına iyi gelen kekik yağı, antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. 

-Sinüsleri açmaya yardımcı olduğu için baş ve göz ağrılarını azaltır. 

-Solunum yolu ile ilgili hastalıklarını için faydalıdır. 

-Balgam söktürücü özelliği vardır.

-Vücudu enfeksiyon ve iltihaplardan arındırır.

-Vücudu toksinlerden arındırdığı için kanser hücreleriyle savaştığı için birçok kanser türünde tavsiye edilir.

-Eklem ağrıları ile kemik ağrıların azalttığı için, özellikle bel ağrılarının tedavisinde tavsiye edilir.

-Doğal ağrı kesici özelliği vardır. Masaj yapılarak uygulandığında ağrının büyük oranda hafiflemesine yardımcı olur. 

-Sindirim sorunu yaşayanların kekik yağını tüketmeleri bağırsaklarının daha hızlı ve sağlıklı şekilde çalışmasına yardım eder.

-Kekik yağının idrar söktürücü özelliği vardır ve idrar yolu enfeksiyonu ve iltihapların temizlenmesine destek olur.

-Öksürük ve boğaz ağrısı olan kişiler tükettiğinde olumlu etki eder.

-Burun tıkanıklığı yaşayanların solunum yollarını açtığı için rahatlamalarına yardım eder.

-Kandaki şeker oranını dengeler ve böylece diyabet hastalarının da kullanması doktorlar tarafından tavsiye edilir

-Doğal yolla sivilce kurutur ve sivilce izlerinin temizlenmesine katkı sağlar.

-Sinek, böcek ısırıkları ile karşılaşıldığında kekik yağı kullanılması tavsiye edilir.

-Yanık ve kesik gibi yaralar için kullanıldığında mikrop kapmasını önler ve çabuk iyileşmesine olanak sağlar. 

-Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına da iyi gelir. 

-Adet döngüsünün düzene girmesine destek sağlar.

-Bronşit ve zatürre hastalıklarının tedavisine olumlu etki eder. 

-Saç derisi bakımında kullanıldığında kepek ve kaşıntıyı önler.

-Uyku düzeni sağlar.

-Mantar oluşumunu önler.

-Cilt kırışıklıklarına iyi gelir. 

-Ağız bakterilerinin temizlenmesini sağlar, ağız kokusuna gidermeye yardımcı olur. Diş ve diş eti hastalıkları için de kullanılması tavsiye edilir.

Nasıl kullanılır?

Akşam uyumadan önce temizlediğiniz yüze tonik olarak pamuk yardımıyla uyguladığınızda kekik yağı, cildi derinlemesine temizler, siyah nokta ve sivilcelerden arındırmaya yardımcı olur. 

Birkaç damla kekik yağını bir bardak suya ekleyerek düzenli tüketildiğinde vücudun toksin, iltihap, bakteri ve enfeksiyonlardan arınmasını sağlar. 

Kaynayan suyun içine 3-5 damla kekik yağı ekleyip buharının solunması, solunum yolu hastalıkları, zatürre, sinüzit ve grip gibi hastalıkların semptomları olan öksürük, baş ağrısı ve tıkanıklığın geçmesi için kullanılabilir.

15-20 dakika kadar saç derisine masaj yaparak uygulanan kekik yağı saç derisinin kepeklerden arınmasına destek sağlar ve saçların güçlendirmeye yardımcı olur. Bol su ile durulamak unutulmamalı.

Egzama, mantar, sedef gibi cilt hastalıklarının olduğu bölge, kekik yağıyla temizlendiğinde de oldukça fayda sağlar.

Kekik yağının zararları neler?

Kekik yağı ve kekik vücuttaki demiri emer. Bu sebeple, fazla tüketilmesi vücutta demir eksikliğine sebep olabilmektedir. Özellikle hamile ve guatr hastaları kekik yağını kullanmamalı.

Kekikli cilt maskesi

Binbir derde deva kekik, cilt sağlığı içinde birebir. Kekikle elde edeceğiniz maskeyle; pürüzsüz, sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz. Kekik maskesinin bir diğer cilde faydası ise, cildi beyalatmasıdır. Nasıl mı? Gelin beraber bakalım.

Malzemeler

-Yoğurt

-Zeytin yağı

-Bal

-Kekik

Yapılışı

3 kaşık süzme yoğurdu, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı balı ve bir tutam kekik suyunu kabın içine alıp iyice karıştırın. Daha sonra hazırladığınız bu karışımı dairesel hareketlerle, masaj yaparak cildinize uygulayın. Yarım saat kadar bekledikten sonra yumuşak havlu ile yüzünüzü temizleyin.

Bu maske ile cildinizdeki yumuşaklık ve pırıl pırıl görüntüyü fark edeceksiniz. Ayrıca sivilce ve cildinizde oluşan lekelerden de kekik maskesi ile kurtulabilirsiniz.

Kekik yağı topuk dikeni maskesi

Oldukça sık görülen topuk dikeni, yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir durumdur. Ancak kekik yağı ile hazırlayacağınız bu maskeyle topuk dikeninden kurtulabilirsiniz.

Malzemeler

-4 tatlı kaşığı kekik yağı

-4 tatlı kaşığı nane yağı

Yapılışı

Kekik yağı ve nane yağını bir kaba alarak iyice karıştırıyoruz. Elde edilen karışımı iki hafta boyunca, günde bir kez uygulayın ve ağrılarınızdan kurtulun.

Kekik yağı ile el terlemesi maskesi 

El terlemesi sıkça görülen ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ancak kekik yağı ile hazırlayacağınız bu karışımla el terlemesi sorunundan kurtulacaksınız.

7 damla kadar kekik yağını her akşam ellerinize ovarak uygulayın ve daha sonra eldiven kullanarak karışımı sabaha kadar elinizde bekletin. Düzenli olarak kullandığınız taktirde ellerinizdeki terlemenin azaldığını göreceksiniz.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal