KDV'de yeni düzenleme geldi! İşte tarih verildi

İş dünyasının KDV iadelerinde yaşamış olduğu sorunlar 1 Mayıs'ta çözüme kavuşuyor. İmalatçılar ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar KDV iadesi talep edebilecek. İşte haberin detayları...

30.04.2022-08:45 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-08:45) KDV'de yeni düzenleme geldi! İşte tarih verildi

İş dünyasının KDV iadelerinde yaşamış olduğu ciddi sorunlar artık kökünden çözülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yapılacak düzenleme ile ''yüklenilen vergi iadesi'' yöntemi sona erecek, ''satış bedelinin belli bir oranı'' kadar iadesi adına ilk adım atılmıştır. KDV iadesinde sektör ayrımı gözetmeden imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara KDV kolaylığı 1 Mayıs'ta sağlamaya başlıyor. 


Finansman yükü hafifleyecek 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KDV'de basitleşme çalışmaları dahilinde hazırlanmış olan taslağı kamuoyu ile paylaştı. KDV iadesine ilk yöntem değişikliği sektör ayrımı olmayacak şekilde yapılmadan imal ettikleri direk ihraç eden imalatçılar için gerçekleştirilmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yapılmış olan düzenlemeyle öncesinde ödediği KDV'nin iade edilmesinde sıkıntı çeken neredeyse 1 milyona yakın mükellefin sorunu çözülecek. İadelerde gecikmenin ise sona ermesiyle sektörler ve mükellefler üzerinde finansman yükü de hafifleyecek. Bakanlık öncesinde de yeminli mali müşavir raporları ile iade, yüzde 100 teminat, indirimli teminat uygulamaları ile yapılan uygulamalarda kolaylık sağlandı.

Yüzde 10'u kadar KDV iade garantisi

İmalatçılar ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar KDV iadesi talep edilebilecek. KDV iade tutarı devir KDV tutarı ile karşılaştırılacak bunlardan hangisi küçükse o tutar iade edilebilecek. İmalatçılar, imalat belgelerinde yer alacak üretim kapasitesinde öngörülen ve imal edip ihraç ettikleri mallar için bu düzenleme dahilinde iade talep edebilecektir. İmalat belgesindeki söz konusu üretim mallarının tamamının fason imal ettirilmesi iadeye engel olmayacaktır. Fakat piyasadan hazır satın alınıp ihraç edilen mallar için bu uygulama geçerli olmayacaktır. 

Peki hangi şartlar aranmaktadır?

KDV iade düzenlemesinden yararlanacak olan imalatçılarda önce sanayi siciline kayıtlı ve sicil belgesi, çiftçi, gıda işletmesi kayıt belgesinden olan herhangi bir belgeye sahip olması gerekmektedir. İlgili meslek odasına kaydının olması, üretimin yapıldığı dönemde yürürlükteki sanayi sicil tebliğinde öngörülen sayıda işçi çalıştırılması, gerekli araç parkı ve kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip olunması zorunluluğu bulunmaktadır. İmalatçılar ihraç ettikleri maldan dolayı doğan iadelerini isterlerse yeni gelen yönteme isterlerse yüklenilen KDV yöntemle alma seçeneğine sahip bulunmaktadır.

Hazine geri ödeme garanti oranı arttı

Kamu kurumlarının yurt dışından sağlamış olduğu kredilerde Hazine geri ödeme garantisi oranı yüzde 100'e çıkarılmıştır. Dış Finansman Sağlanmasına yönelik yönetmelikte yapılacak değişikliğe göre kamu kurumlarının yurt dışından sağladığı kredilerde Hazine geri ödeme garantisinin yüzde 100 olarak sağlanması ön planda tutulacak. Öncesinde de bazı kriterler dikkate alınarak anlaşma tutarının en çok yüzde 95'ine kadar olacak kısmi garanti verilebiliyordu. Uluslararası ve bölgesel kuruluşlardan sağlanan garantili finansman, yabancı ülke hükümet fonları, yabancı ülkelerin resmi ihracat sigorta kuruluşları tarafından doğrudan bir şekilde sağlanacak olan ya da garanti verilen ihracat kredilerine kısmi garanti uygulanmayacaktır. Yapılan yeni düzenlemede hazine geri ödeme garantisi altındaki tahvil ihraçlarında da anlaşma tutarının yüzde 100'üne kadar garanti verilecektir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal