Kazakistan'ın Ulusal Güvenlik Başkanı 'Vatana İhanetten' Gözaltına Alındı!

Kazakistan eski Başbakanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Karim Masimov, ‘vatan ihanet’ suçundan gözaltına alındığı açıklandı.

08.01.2022-11:47 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-11:47)

‘Vatana ihanet’ suçundan hakkında iddianame hazırlanan Kazakistan eski Başbakanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Karim Masimov (Kerim Mesimov), gözaltına alındı. Bununla birlikte Nazarbayev'in yeğeni Samat Abish de görevin uzaklaştırılma kararı almıştı. 

Kazakistan eski Başbakanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Karim Masimov'un (Kerim Mesimov),  ‘vatana ihanet’ suçundan güvenlik ekiplerince gözaltına alındı. 

VATANA İHANET SUÇUNDAN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, komite tarafından Kazakistan eski Başbakanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Karim Masimov'un (Kerim Mesimov) hakkında 6 Ocak günü Kazakistan Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun ihanet maddesi gereği soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Masimov’un söz konusu üzerine atılı suçu işlediği şüphesi ile güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alındığı ifade edildi.  

TUTUKLAMA MERKEZİNE YERLEŞTİRİLDİ

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kazakistan eski Başbakanı ve Ulusal Güvenlik Başkanı Karim Masimov’un gözaltına alınan diğer şahıslarla birlikte geçici tutuklama merkezine yerleştirildiği kaydedildi. 

NAZARBAYEV'İN YEĞENİ DE GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRILDI

2016 yılında Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanlığı görevine getirilen Karim Masimov'un (Kerim Mesimov), LPG fiyatlarında yaşanan artış sonrası ülkenin batı ve güney şehirlerinde başlayarak tüm ülkelere yayılan protestolar nedeni ile 6 Ocak günü getirildiği görevinden alınmıştı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in kararıyla görevden alınan Karim Masimov şu anda ise ‘vatana ihanet’ suçundan gözaltında tutuluyor.  

Öte yandan Kazakistan eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yeğeni Samat Abish de Ulusal Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinden de uzaklaştırılması yönünde karar verildi. 

OPERASYONLARDA 4 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ülke içinde sürdürülen operasyonlar neticesinde gözaltına alınanlarla ilgili verilerin güncellendiği bildirildi. Yapılan açıklamada, devam eden operasyonlarda 4 bin 266 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişiler arasında komşu ülkenin vatandaşlarında bulunduğu belirtildi. 

KAZAKİSTAN'DA SON DURUM

Kazakistan’da 2 Ocak günü LPG’ye yönelik yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüye gittiği gerekçesiyle ülkenin batı kesimlerinde başlayan protestolar, kısa sürede ülkenin diğer kısımlarına da yayıldı. 

Gösterilerin sokak olaylarına dönüşmesi sonrası güvenlik güçleriyle LPG zammını protesto eden kişiler arasında çatışma yaşandı. Ülkenin güneyi Almatı’da polis aracını ateşe veren ve devlet binalarına giren bazı göstericilere, güvenlik ekipleri ses bombaları atarak müdahalede bulundu. 


Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede yaşanan protestolar nedeniyle görevinden istifa etmek isteyen hükümet sorumlusunun istifasını kabul etti. Ülke genelinde protestoların yayılması sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Protestocuların devlet binalrını işgal etmesi ve silah kullanması sonucu hükümet, Nur Sultan yönetimi güvenlik güçlerine operasyon talimatı verdiği öğrenildi. 

7 Ocak günü ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin sağlandığı yönünde açıklama yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede protestoculara yönelik operasyonların devam ettiğini ifade etti. Ülkede güvenlik güçleri tarafından devam eden operasyonların daha çok Almatı şehrinde yoğun olduğu belirtildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal