Katılım bankacılığı nedir, nasıl çalışır? Katılım bankacılığı hakkında bilgiler

Bankacılık hizmetlerinin hızla genişlediği dünyada paranın yönetilmesi adına bankaların büyük önemi bulunuyor. Katılım bankası kavramı da bu kapsamda gündeme zaman zaman geliyor. Peki Katılım bankacılığı nedir, nasıl çalışır? Katılım bankacılığı hakkında bilgiler haberimizde...

21.06.2022-09:03 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-09:03) Katılım bankacılığı nedir, nasıl çalışır? Katılım bankacılığı hakkında bilgiler

Dünyanın global bir yapıya bürünmesiyle birlikte ekonomi anlamında bankaların önemi eskisinden daha fazla hale geldi. Para yönetimini daha rahat gerçekleştirmek adına farklı bankalara başvuran bankalar bu doğrultuda katılım bankası kavramını da gündemlerine aldı. Son yıllarda popülerliğini arttıran katılım bankası hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor. Peki Katılım bankacılığı nedir, nasıl çalışır?

Katılım bankacılığı nedir?

Müşterilerin isteklerine göre uygun şekilde mal, hizmet veya hak üreten kuruluşlara katılım bankacılığı denir. Katılım bankacılığı toplanan fon ve ortaklık girişimlerinden kar sağlayan kurumlardır.

Katılım bankacılığı

Cari ve katılma olarak iki değişik hesap ile fon toplayan katılım bankaları müşterilerden aldıkları fonları ticaret ve sanayi anlamında değerlendirmektedir. Elde edilen karın müşterilerle ortak bir şekilde paylaşılması gerekçesiyle katılım bankacılığında faiz uygulanmamaktadır.

Müşterilerin taleplerinin ön plana alındığı katılım bankacılığında haklar, hizmetler ve mallar uygun olarak satılır, kiralanır veya taksitli olacak şekilde müşterilere satılır. Son yıllarda önemi ciddi derecede artan katılım bankacılığının kapsamı dışındaki bazı parasal işlemler de bulunmaktadır.

Bahis oyunları, alkollü içecekler, faiz barındıran tütün ve silah işlemleri katılım bankacılığı anlayışına terstir.

Katılım bankacılığı nasıl çalışır?

Katılım bankaları faaliyetlerini kar ve zarar esaslarına göre gerçekleştirir. Herhangi bir malın vadeli veya peşin olarak satışından kar elde eden katılım bankaları malların satış ve alış işlemlerindeki kar oranını belirlemektedir. Bu sebeple katılım bankacılığına başvuran müşterilerin ilk günden itibaren ödeyecekleri taksit tutarı bellidir.

Bankanın belirlemiş olduğu kar oranına göre vadenin bitiş tarihine kadar herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır. Aynı zamanda müşterilerinde havuz içerisinde toplanan fonlardaki kar oranlarından kendi paylarını almaları gerekmektedir. Katılım bankacılığının en önemli özelliklerinden birisi faizsiz işlemler prensibiyle çalışmasıdır. Sanayi ve ticaret alanları katılım bankacılığının üzerinde durduğu sektörlerdir.

Katılım bankaları ile diğer bankalar arasında bir çok benzerlik ve farklılıklar bulunmaktadır. Geleneksel bankalar müşterilerine kredi yani faizli borç vermektedirler. Katılım bankalarında ise ticaret yöntemi ile beraber müşterilere fon verilmektedir. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal