Katar'dan Gazze'de insani ateşkes açıklaması

Katar yönetiminden, "İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın" ne zaman başlayacağına dair açıklama geldi. Katar, ateşkesin başlama zamanın 24 saat içinde duyurulacağını açıkladı.

22.11.2023-09:01 - (Son Güncelleme: 22.11.2023-09:37)

Katar, İsrail ile Hamas arasındaki insani aranın ne zaman yürürlüğe gireceğinin 24 saat içerisinde duyurulacağını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, X adlı platformdan yaptığı paylaşımda İsrail ile Hamas arasında varılan insani ateşkese ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamada, "İnsani bir ara verildi." denilen ateşkes için Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar'ın arabulucu olarak gösterdiği çabanın başarıya ulaştığından bahsedildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamasında, Katar yönetimi tarafından, "İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın" ne zaman başlayacağının da 24 saat içerisinde duyurulacağını ifade etti.

Çatışmalara verilecek insani aranın 4 gün süreceği ve bu zamanın uzatılma ihtimalinin de olduğu vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'nde tutulan sivillerden oluşan kadın ve çocuk 50 kişinin serbest bırakılmasına karşılık İsrail hapishanelerinden de bazı sivillerin serbest bırakılacağı kaydedildi. 

Anlaşmanın içeriğine göre, Gazze'ye yakıt da dahil olmak üzere insani yardım tırlarının girişi için uygun koşullar sağlanacak.

Katar'ın, gerilimin azaltılması, kan dökülmesinin durdurulması ve sivillerin korunmasına yönelik süren diplomatik çabalarını ise sürdürüleceği vurgulanan açıklamada, Mısır ve ABD'nin anlaşmaya varılması yönünde gösterdikleri çabadan dolayı takdirle karşılandığı söylendi.

idrsil

İsrail ve Hamas anlaşmayı onayladığını duyurdu

İsrail hükümeti tarafından gece yapılan açıklamada, esir takası anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul ettikleri duyuruldu.

Açıklamada İsrail kabinesinin 4 günlük geçici ateşkesi onayladığı ve bunun Gazze'deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşaması olduğu ifade edilirken, "50 rehinenin serbest bırakılması için çatışmalara ara verilmesinin öngörüldüğü" ifadesi vurgulandı.

İsrail kabinesinin yaptığı açıklamada serbest bırakılacak her 10 esir için ek bir gün daha çatışmalara ara verileceği belirtilirken, İsrail hükümeti ve ordusunun Hamas'ın tasfiyesi için savaşı sürdüreceğini vurgulandı.

Ayrıca Hamas Hareketi de esir takası ve ateşkese ilişkin anlaşmaya varıldığını ilan etti. Hamas konuya dair yayınladığı yazılı açıklamasında, geçici ateşkesin 4 gün süreceği ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerinden 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı bilgisini duyurdu.

Anlaşmaya göre, belirlenen 4 günlük ateşkes süresince yakıt ve insani yardım tırları Gazze'nin her bölgesine taşınacak. Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacak. İsrail güçleri, tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacak.

İnsanların Gazze'de kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca serbest hareket edeceğine dair güvencenin alındığı bildirildi.

İsrail'e göre, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir tutuluyor.

israil


Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal