Kastamonu'da ayılar gündüzleri yerleşim yerlerine inmeye başladı! Mahalle sakinleri tedirgin

Kastamonu Cide'de sabah saatlerinde mahalleye inen ayılardan dolayı korku içerisinde kalan mahalle sakinleri, evden çıkamıyor. İşte haberin detayları...

21.06.2022-11:59 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-11:59)

Çok sayıda ayılarla alakalı deyim ve hikayelere konu olan Kastamonu'da, bu defa ayı korkusu gerçek oldu. Cide ilçesine bağlı olan Gebeş Mahallesi’nde son zamanlarda ayılar, meyve ağaçlarına çıkıp, zarar vermeye başladı.


Gündüz mahalleye iniyorlar

Öte yandan arı kovanlarını da parçalayan ayılar, gündüz vakti de mahalleye kadar iniyor. Ayılarla karşılaşan mahalle sakinleri ise büyük korku yaşıyor. Bölgede oturan mahalle sakinlerinin artan şikayetleri üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, bölgeye ayıların kayda alınması için fotokapan kuruldu. Mahallede ikamet eden vatandaşlar, korktukları için evlerinden hiçbir şekilde çıkamadıklarını dile getirdi. 


''Ağaçta iki tane ayı gördüm'' 

Kiraz ağacında iki ayı gördüğünü ifade eden Neşe Yiğit, “Komşularım söylüyordu ama ben ilk defa gördüm. Amcamın kızına gidiyordum yola çıktım. Yolda yürürken ağaçta bir şeyler kımıldadı. Herhalde dedim dayımın oğlu ağaca çıkmış kiraz topluyor. İyice baktığımda ağaçta iki tane ayı gördüm. 

Hiç konuşamadım, sesim kısıldı ne yapacağımı şaşırdım. Mahallemizin mezarlığında çalışanlar vardı. Geri dönüp onların yanına gittim. Sessizce mezarlığa girdim ve iki tane ayı var dedim. Oradan sağ olsun yanımda gelip beni buradan geçirdiler. 

Fotoğraflarını çekecektik ama kiraz ağacından bir anda inip, ormanlık alana doğru kaçtılar. Bu olay öğle saatlerinde oldu. Artık biz çok rahatsız olmaya başladık. Bir komşumuz, ayı ile göz göze geldi. Milli Parklardan gelip orada kiraz ağacına kamera koydular. Bunun geçici çözüm olduğunu düşünüyoruz.’’ dedi. 


''Kapıları açamıyoruz''

Artık can güvenlikleri olmadığını ve ne yapacaklarını hiçbir şekilde bilmeyen mahalle sakini Neşe Yiğit, ‘’Bizim can güvenliğimiz yok. Bir komşumuz bize telefon etse, rahatsızım yanıma gel dese evden çıkamayacağız. Kapıları açamıyoruz. Gece sokakta zaten hiç dolaşamıyoruz. Eltim var, korkusundan bahçesine inemiyor. Çünkü bahçesini talan etti, marullarını dağıttı. Artık ayılar evlerimizin önüne kadar inmiş durumda. Yengem ile mahallede oturuyoruz, yengemin yanına kadar ayı geldi. Artık can güvenliğimiz yok, ne yapacağımızı bilmiyoruz.” dedi. 


''Allah kimseye yaşatmasın'' 

Diğer yandan işe gitmek için sabah saatlerinde evden çıkan ve iki ayı ile resmen karşı karşıya gelen Ramazan Aslan ise, “İş saatini beklerken acayip bir koku duydum. Pencereyi açtım. Bir baktım yavaş yavaş iki ayının gittiğini gördüm. Arada bir de homurtularını duydum. 

Arkadan dolanıp kapıyı açtım, dışarıya çıkıp baktığımda az daha ileriye doğru gittiklerini gördüm. Burada ne oluyor diye bağırdığımda geriye dönüp ayı iki ayağının üzerine doğru kalktı. Beni gördü, beni gördüğü an direkt olarak kaçmaya başladı. Allah kimseye yaşatmasın, orada herhangi bir insan olsaydı saldırabilirdi. Sabah erken saat olduğu için kimse yoktu, ben de gerçekten çok korktum.” şeklinde yaşadıklarını anlattı. 

''Oralara yol yapmışlar, ayak izleri belliydi'' 

Ayıların evinin önüne kadar geldiğini dile getiren Fatma Yıldırım konuya ilişkin, “Ben adet edindim. Namaza başlamadan önce camdan bakarım. Sabah namazında da bakarım. Pencereyi açıp baktığımda iki tane ayı gördüm. Kahverengin iki tane ayı, korkup yanıma gelmesi için Ayşe’yi çağırdım. Ayşe ile gidip baktığımızda oralara doğru yol yapmışlar, ayak izleri belliydi.” diye söyledi. 

Köy Muhtarının eşi olan Ayşe Kılınç da “Biz artık komşularımıza gelip gidemiyoruz. Yola çıkıp bir yürüyüş yapamıyoruz. Biz yaşamayalım mı? Her an karşımıza çıkar korkusu var.” dedi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal