Kasım Ayı Enflasyonu Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı enflasyon rakamlarını Açıklandı. Enflasyon yükseldi.

03.12.2019-10:03 - (Son Güncelleme: 03.12.2021-10:14) Kasım Ayı Enflasyonu Açıklandı

Ekim ayı enflasyon oranları 3 Kasım tarihinde açıklanmıştı. Dolar ve akaryakıtta yükselişin belirli bir sınırı aşmasından sonra enflasyonda da artış trendi devam etmişti. TÜİK'in verilerine göre aylık yüzde 2,39, yılık 19,89 artış olmuştu. 2020 Ekim enflasyon rakamları 11,89 iken bir yıl sonra enflasyon rakamları yüzde 8 oranında büyümüştü. 

KASIM ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Rakamlar 3 Aralık 2021 saat 10'da TÜİK'in kendi sitesinden açıklandı. Enflasyon yüzde 3.51 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 21,31'e yükseldi. Yıllık en düş artış yüzde 5,77 ile haberleşme alanında gerçekleşti. Ekim ayı için de aynı durum söz konusuydu. Alkol içecekler ve tütün için enflasyon oranı geçen aya göre yükseldi. En yüksek enflasyon oranı sırasıyla lokanta ve oteller, gıda ve alkolsüz içecekler ve ev eşyasında gerçekleşti. 

Aylık değişimde en büyük enflasyon ulaştırma ve çeşitli mal ve hizmetlerde gerçekleşti. 3. sırada 4,10 oranında lokana ve otellerde oldu. Alkollü içecekler ve tütünde en az değişim yaşandı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık 9,99; yıllık yüzde 54,62 oranında yükseldi. Enflasyon beklentileri aşağıda anketlerde verilmişti...


ENFLASYON BEKLENTİSİ NASIL?

Birçok site, Kasım ayı enflasyon için anketler yaptı. Enflasyon beklentileri, bu ay için yüzde 2,88 oldu. Katılımcılar en düşük 1,8 en yüksek 3,56 enflasyon oranını belirledi. Yüzde 2,88'lik enflasyon oranı, yıllık enflasyonu yüzde 20,57'ye çıkarıyor. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi 21,54'e yükseltildi.

Başka bir enflasyon anketinde Kasım ayı enflasyon yıllık yüzde 20,7; aylık yüzde 3 olacağı yönünde. 2021 yıl sonu enflasyon beklentisiyse 21,67 olarak görülüyor. 

ÜRETİCİ ENDEKSİ AÇIKLANMIŞTI

Aralık 2020'ye göre yüzde 37,34; 2020 Ekim'e göre yüzde 46'dan fazla enflasyon görüldü. Üretici endeksinin bu ay da büyüyeceği tahmin ediliyor.


MERKEZ BANKASINDAN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon hakkında açıklamalarda bulundu:

"23 Eylül tarihinden bu yana TL tasarruf mevduatındaki yükseliş devam ederken, yabancı para mevduatında sınırlı azalış gerçekleşti. Kısa sürede çok daha düşük seviyede enflasyon gözlemlenecek. Döviz mevduatlarının TL enstrümanlara geçişini teşvik etmek için yakında düzenleme yapacağız. Para politikası ticari kredileri olumlu etkiledi, fakat kredi büyümesi ortalamaların altında seyrediyor. Artan emtia fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığında enflasyon gerileyecektir. "

AMERİKA DA ENFLASYON'UN YÜKSELDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD Merkez Başkanı Jerome Powell, uzun yıllar sonra ilk defa bu kadar yükseğe çıkan enflasyon rakamları hakkında olumsuz açıklamalarda bulundu. Powell, tedarik zincirindeki sorunlar sebebiyle enflasyonun bir süre daha kalacağını, tedarik zincirinin 2022 ortasından erken bitme ihtimalinin bulunmadığını söyledi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal