Kaşıkçı Elması değeri ne? Kaşıkçı Elması kayıp mı? Kaşıkçı elması Kaç TL, kaç dolar değerinde?

Topkapı Sarayı’nda bulunan Kasıkçı Elması’nın değeri gündem yer alan konulardan birisi. Peki Kaşıkçı Elması değeri ne? Kaşıkçı Elması kayıp mı? Kaşıkçı elması Kaç TL, kaç dolar değerinde? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

12.05.2022-12:47 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-12:47) Kaşıkçı Elması değeri ne? Kaşıkçı Elması kayıp mı? Kaşıkçı elması Kaç TL, kaç dolar değerinde?

İstanbul’da bulunan Topkapı Sarayı’nın en çok dikkat çeken eserlerinden birisi şüphesiz Kaşıkçı Elması’dır. Kimilerine göre değerinin paha biçilmez olduğu Kaşıkçı Elması hakkında önemli bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Topkapı Sarayı’nda bulunan Kaşıkçı Elması kaçırıldı. İddialar hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Kaşıkçı Elması’nın değeri de bu olayla beraber araştırılan konular arasında yer aldı. Peki Kaşıkçı Elması değeri ne? Kaşıkçı Elması kayıp mı? Kaşıkçı elması Kaç TL, kaç dolar değerinde?

Kaşıkçı elması Kaç TL, kaç dolar değerinde?

Türk tarihinin en çok bilinen eserlerinden birisi olan Kaşıkçı Elması, Topkapı Sarayı’nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü’nde sergilenmektedir. 49 adet çift sıra halinde iri pırlantayla süslenmiş olan Kaşıkçı Elması, 86 karatlık bir elmastır. Kaşıkçı Elması’nın çevresini iki sıra 49 adet pırlanta bulunmaktadır. 1 cm3 elmasın kütlesi 3.5 gr veya 17.5 karattır. Kaşıkçı elması büyüklüğü 86/ 17.5 = 4.91 cm3 civarındadır. 1600’lü yıllarda Osmanlı Sarayı’na geldiği söylenen Kaşıkçı Elması’nın saraya nasıl geldiği henüz belli değildir.

Değerinin yaklaşık olarak 35 milyon dolar olduğu ifade edilen Kaşıkçı Elması’nın değeri bazı insanlara göre paha biçilmezdir.

Kaşıkçı Elması

Kaşıkçı Elması tarihçesi

17.Yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’daki bir kağıt toplayıcının çöplükte bulduğu rivayer edilen Kaşıkçı Elması’nın ismini kendisini bulan çöpçüden aldığı ifade edilmektedir. Elması bulan kişi değerinin oldukça altında bir fiyata elması bir kuyumcuya satmıştır. Kuyumcu, elmasın değerli olduğunu farkeder ve bir arkadaşına da elması gösterir. İki kişi arasında elmas sebebiyle çıkan kavganın ardından Kuyumcubaşı her iki kuyumcuya da bir kese altın vererek elması onlardan alır.  Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed tarafından duyulmasının ardından taş alınır. Böylece devlet hazinesine giren taş işlenir ve ortaya 86 karat ağırlığında bir mücevher çıkar.

Rivayet edilen bir başka hikaye ise Kaşıkçı Elması’nın Napolyon’un annesinin Osmanlı ailesinden Kaşıkçı Elması’nı satın almasına dair hikayedir. Hikayeye göre 1774 yılında Pigot adlı bir Fransız subayı, bu elması Hindistan'dan satın alarak ülkesine götürür. Bir süre sonra elması, Napolyon'un annesi satın alır. Uzun bir süre Napolyon'un annesinde kalan elmas, Napolyon'un sürgüne gönderilmesinden sonra annesi tarafından satılığa çıkarılır. Elması, o sırada Fransa'da bulunan Tepedelenli Ali Paşa'nın bir adamı satın alır ve elması Paşa'ya getirir. Tepedelenli Ali Paşa, II. Mahmut zamanında devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür. Tepedelenli Ali Paşa'nın mal varlığına el koyulur. Böylelikle "Kaşıkçı Elması" hazineye girer.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal