Karpuz seçerken nelere dikkat edilir? Kelek ve taze karpuz nasıl ayırt edilir? Tatlı ve sulu karpuzun 7 özelliği

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi tatlı ve bol sulu karpuzdur. Ancak karpuz seçiminde başarılı olup da sulu karpuzu herkes bulamaz. Peki, karpuz seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor? Sulu karpuzun özellikleri nelerdir? İşte detaylar...

22.06.2022-09:09 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-09:09) Karpuz seçerken nelere dikkat edilir? Kelek ve taze karpuz nasıl ayırt edilir? Tatlı ve sulu karpuzun 7 özelliği

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte karpuz da soframıza gelmeye başladı. Peki, karpuz seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor, iyi karpuz nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde...

Karpuz seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Karpuz seçiminde karpuzun kabuk rengi, boyu ve şekli oldukça önemlidir. Gelin bunu detaylıca inceleyelim.

Kelek ve taze karpuz nasıl ayırt edilir?

- Karpuzun şekli

İnce ve uzun olan karpuz suludur, yuvarlak olan ise tatlıdır. Elips şeklini alan karpuzlar erkek karpuzdur ve sulu olur.

 iyi karpuzun özellikleri

- Karpuzun ağırlığı

Sulu ve tatlı karpuzlar, boyuna göre daha ağırdır. Aynı boylardaki 2 karpuz arasından ağır olanı seçmek, kelek karpuz alma riskinizi azaltır.

- Karpuzun sapı

Karpuzun sapı yeşil olduğunda erken hasat edilmiş, kahverengi olduğunda ise lezzetli olduğunu gösterir. Kuru sapa sahip karpuz alırsanız da tereddüt etmeyin. Bu sap karpuzun olgunlaşarak lezzetlendiğini gösteriyor.

- Karpuzun rengi

Koyu yeşil renkteki karpuzlar her zaman daha olgun ve lezzetli olur.

 karpuz nasıl seçilir

- Karpuzun dip kısmı

Dibinde büyük ve koyu bir leke olan karpuz lezzetli, beyaz ya da lekesiz olan karpuzlar ise kelektir.

- Karpuzun çizgileri

Çizgisi az ve noktası olmayan karpuzlar kelektir. Ancak, yoğun çizgili ve parlak görünümlü karpuzlar tatlıdır.

- Vurma tekniği

Karpuza vurduğunuzda ses gelmiyorsa veya az ses alıyorsanız o karpuz hamdır. Ancak vurduğunuz zaman yüzeyi sertse ve tok ses alıyorsanız o karpuz olgun ve tatlıdır.

 karpuz seçmenin püf noktaları

Dilimli karpuz seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Hazır dilimli karpuz seçerken şu üç özelliği aramalısınız:

- Parlaklık

- Kırmızı et

- Koyu kahverengi veya siyah çekirdek

Dilimli karpuzda beyaz damar, beyaz çekirdek, etli, kuru veya pörsümüş görüntü olduğunda almamalısınız.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal