Karpuz kabuğunu sakın çöpe atmayın! Faydalarını duyunca şaşıracaksınız

Yaz ayları denilince ilk akla gelen meyvelerin başında yer alan karpuz, çok tatlı ve sulu olmasından dolayı ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Sadece yüzde 6'sı şekerden yüzde 92'si de nemlendirici sudan oluşan karpuzun kendisi kadar kabukları da oldukça faydalıdır. Bu nedenle karpuzun kabuklarını çöpe atmaktan vazgeçin çünkü, faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız.

28.06.2022-15:09 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-15:09) Karpuz kabuğunu sakın çöpe atmayın! Faydalarını duyunca şaşıracaksınız

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte manav tezgahları karpuzlarla donatılıyor. Hemen hemen herkesin çok severek tükettiği karpuz, milyonlarca evin en gözde meyveleri arasında gösteriliyor. Yüzde 6'sı şeker, yüzde 92'si ise nemlendirici sudan oluşan karpuz sıcak yaz günlerinde eserini bilmenin en kolay olarak gösteriliyor. Tüm bunlar haricinde insan sağlığına birçok faydası olduğu bilinen karpuzun, şimdilerde kabukları da ele alınmaya başladı. Tüketir tüketmez çöpe attığımız kabukların aslında tam bir şifa deposu olduğu öğrenildi. İşte, karpuz kabuğunun bilinmeyen mücizevi faydaları..

Uzmanlar, karpuz kadar kabuklarının da çok faydası olduğunu yapılan araştırmalarla kanıtlandığını söylüyorlar. Pekçok sağlık sorunu kısa sürede yok etmeye yardımcı olan karpuz kabuğunun çöpe atılmaması konusunu kanıtlayan o faydalarına dair merak edilen tüm detaylara gelin hep birlikte bir göz atalım..

Karpuz kabuğunun faydaları

Karpuz kabuğunun faydaları

Karpuz kabuğu direkt olarak tüketildiğinde kalp sağlığına iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandıran karpuz kabuğu aynı zamanda içeriğinde bulunan sitrülin ile, kan akışını iyileştirir ve kalp yetmezliği, koroner arter gibi hastalıklar için fayda sağlar.

Sağlıklı böbrekler için faydalı olan potasyum içeren karpuz kabukları idrar söktürücü özelliğe sahiptir ve bunlar İYE'ler içinde oldukça faydalıdır. Yüksek miktarda magnezyum içeren karpuz kabukları uyku bozuklukları ve uykusuzluk sorunlarının da üstesinden gelmeye yardımcı olur. Vücudunuzdaki yüksek BP'nizi düşürmenize yardımcı olan karpuz kabuğu kan kan basıncını normale sokar ve aynı zamanda kilo vermenize de destek olur.

Karpuz kabuğunun faydaları

Karpuz kabuğu cildi gençleştirir

Karpuz kabuğu ile ilgili son yapılan araştırmalarda, içeriğinde yüksek miktarda antioksidan barındıran ürünlerin başında geldiği tespit edilmiştir. Özellikle yüz bölgesinde oluşan kırışıklık ve yaşlanma belirtileri ile mücadele eden karpuz kabuğu, düzenli kullanım sonrası neredeyse 10 yıl gençleşmenizi sağlar. Bundan dolayı uzmanlar, karpuz kabuğunu çöpe atmadan cilt sağlığı için kullanılması gerektiğini söylüyorlar.

Kalp hastalıklarına savaş açar

Karpuz kabuğunun insan vücuduna sağladığı en önemli yararlarından bir tanesi de kalp hastalıklarına kadar savaş açmasıdır. Bununla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda karpuz kabuğunun kan damarlarında gerilmeyi azalttığı ve kalp krizi, inme gibi sorunları da en aza indirdiği kanıtlandı. Düzenli olarak karpuz kabuğunu tüketmek, uzun yaşama sırlarında biri haline gelebiliyor.

Karpuz kabuğunun faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçeriğinde bulunan A, C ve K vitaminleri ile insan vücuduna çok faydalı olduğu bilinen karpuz kabuğu, yüksek miktarda C vitamini içermesinden dolayı günlük vitamin ihtiyacını karşılamış olur. Bu özelliğiyle birlikte vücut için neredeyse ilaç görevi gören karpuz kabuğu, bağışıklık sisteminde etkin rol oynar ve vücudu zararlı olarak görülen organizmalara karşıda uzun yıllar korur.

Karpuz kabuğu nasıl tüketilmelidir?

Karpuz kabuğu aslında salatalığa oldukça fazla benzerlik gösterir. Bundan dolayı karpuz kabuğunun tursunu yapmak ve bu şekilde tüketmek en ideal yollardan birisidir. Diğer taraftan, karpuz suyu hazırlamak istediğinizde karpuzun kabuklarını da kullanabilirisiniz. Karpuzun eti gibi kabuğu da su ve faydalı besinlerle yüklüdür.

Karpuz kabuğunun faydaları

Özellikle kilo vermek isteyen kişiler ise diyetlerine yer alan brokoli ve havuçların yanında kızartarak tüketebilirler. Dileyenler karpuz kabuğundan reçel de yapabilirler yada salsa olarak da kullanabilirler. Tüm bunların yanı sıra, karpuz kabuğunu direkt olarakta tüketebilirsiniz. Çünkü direkt tüketim her zaman için en sağlıklı tüketim şeklidir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal