Karnabahar faydaları nelerdir, hangi mevsimde yetişir? Karnabaharda hangi vitaminler var? Vejetaryenler için karnabahar köftesi tarifi

Turpgiller familyasına ait olan karnabahar lif zengini bir bitkidir. Yüksek besin değeriyle birçok hastalığa karşı vücudu doğal koruma kalkanına almaktadır. Vücuttaki zararlı toksinleri dışarı atan bu faydalı sebze pek çok hastalığa da şifadır. Yemeklerde sık bir kullanım alanına sahip olan karnabahar düşük kalorisi ile sağlıklı beslenmeyi tercih edenler için idealdir.

03.07.2020-14:46 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-14:55)

Karnabaharın ana vatanı Doğu Akdeniz’dir. Turpgiller ailesine ait olan karnabahar lahanadan türeyen bir kış bitkisidir. Sindirim sistemi için faydalı bir bitki olan karnabahar hazımsızlık ve kabızlık için oldukça yararlıdır. Vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştıran karnabahar, pek çok hastalığın vücutta etkin hale gelmesinin önüne geçer.

Lif zengini karnabahar hastalıklara geçit vermiyor!

- Karnabahar bitkisi, kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltır.

- Karnabahar kan şekerinin düzenlenmesinde kilit bir rol oynar.  

- Yüksek lif içerdiği için bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları çözer. 

- Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar iyi bir detoks bitkisidir.

- Karnabahar, beyin fonksiyonlarını destekleyerek Alzheimer’e karşı koruyucu bir kalkan oluşturur.

- Sağlıklı kemik gelişimini için karnabahar sık sık tüketilmelidir.

- Karnabahar ile romatizma ve eklem ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Düşük kalorili karnabaharın besin değerleri

Karnabahar kalori değeri oldukça düşük olan bir bitkidir. 100 gram karnabahar 27 kalori ve 5,2 gram karbonhidrat içermektedir. Protein içeriği açısından zengindir, 100 gram karnabahar bitkisinde 2,7 gram protein bulunmaktadır. 

Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabahar vitaminler yönünden de iyi bir kaynaktır. A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve de C vitamini içermektedir. Fosfor, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum yönünden de oldukça zengindir. Karnabahar Omega -3 yağ asidi de içermektedir.

Karnabahar köftesi nasıl yapılır?

Karnabahar köftesi için gerekli olan malzemeler:

- 1 küçük karnabahar

- 1 yumurta

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 kuru soğan rendesi

- 1 tutam maydanoz

- Yarım çay bardağı pirinç

- Pul biber, karabiber, kimyon, tuz

- 5 yemek kaşığı un

Kızartmak için:

-Sıvıyağ

Karnabahar köftesi nasıl yapılır?

Öncelikle karnabaharı çiçeklerinden ayırarak yıkayın ve tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek güzelce haşlayın. Haşlanan ve yumuşayan karnabaharları süzgece alarak suyu güzelce süzün. Haşlanmış karnabahardan kalan suyun üzerine yıkanan pirinçleri ekleyin karnabaharın suyunda pirinçleri haşlayın. Sonrasında suyunu süzerek bir kenara alın.  Maydanozları doğrayın, soğanı rendeleyin ve tüm malzemeleri harmanlayın. Derince bir kabın içerisine haşlanmış karnabaharları alın çatal yardımı ile ezin. Üzerine haşlanmış pirinçleri ekleyin ardından maydanozu, rendelenmiş soğanı, 1 yumurtayı, sıvı yağı, tuzu, baharatları ve unu ilave ederek güzelce karıştırın. Hazırladığınız harcı 30 dakika kadar dinlendirin. Köfteleriniz pişmeye hazır, afiyet olsun!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal