Kargo şirketleri eleman bulamıyor: Fiyatlar iki kat arttı

Son haftalarda akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen kargo ücretlerindeki artış dikkat çekti. Sektörde yer alan firmalar konuyla ilgili olarak “12 bin TL’ye eleman bulamıyoruz. Maaşları artırıyoruz. Bu da ücretlere yansıyor” dedi.

05.05.2023-10:44 - (Son Güncelleme: 05.05.2023-17:23) Kargo şirketleri eleman bulamıyor: Fiyatlar iki kat arttı

Kargo sektöründe faaliyet gösetern firmaların son 1 yılda 3 kez fiyat artışına gitmesi tepki çekti. Yılbaşında özel bir şirket 30 TL olan 60 TL’ye çıkarılırken, fiyat artışlarına gerekçe olarak eleman sıkıntısı gösterildi.

Fiyatlar iki kat arttı

Sosyal medyada kullanıcılar, akaryakıtın ucuzlamasına rağmen kargo fiyatlarındaki büyük artışa tepki gösterdi. Firmalar ise yapılan zamların akaryakıtla ilgili değil, çalışan maaşlarında yaşanan artışla olduğun ifade etti. 

Kargo Kurye

Sektörün büyük kargo şirketlerinden birinde şube müdürü olarak görev yapan Ramazan Buldu, pandemide evlere servis yapan online yemek şirketlerinin büyüdüğünü, sektördeki motokurye potansiyelinin çoğunu aldığını hatırlattı. 

Eleman bulamıyoruz

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Buldu, "Şu sıralar çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Ortalama bir kurye maaşı 10-12 bin lira; bugünlerde 15 bin liranın üzerinde para isteyenler var. Sigorta ve yemek ücretleri de üstüne eklenince bir çalışanın maaşı 20 bin lirayı geçiyor. Biz de bu çalışan maaşı artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Buldu'nun aktardığına göre, online yemek sektöründe motokuryelere daha fazla maaş ödeniyor. Ayrıca prim usulü ve mesai saatinin de kargoya göre düşük olması tercih sebebi olarak gösteriliyor. Kargo sektöründeki istihdam açığından dolayı teslimatlar da gecikiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal