Karadeniz'de tarihte görülmemiş doğalgaz keşfi için teşvik hamlesi geldi: KDV'ye dair birçok istisna yolda!

Türkiye’nin milli arama filosuyla beraber saptadığı 540 milyar metreküp doğal gaz teşvikler gelme hazırlığında. 2023 senesinde vatandaşların kullanımına sunulması beklenen gaz için çok dikkatli hamleler yapılıyor. Süper teşvik bünyesine alınan Karadeniz gazına gelecek yatırım yatırımlar adına birçok kritik karar alınması bekleniyor. İşte teşvik hakkında ayrıntılar..

21.04.2022-09:33 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-10:03) Karadeniz'de tarihte görülmemiş doğalgaz keşfi için teşvik hamlesi geldi: KDV'ye dair birçok istisna yolda!

Türkiye’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğunda Berat Albayrak'ın olduğu dönemde envantere aldığı sondaj gemileriyle birlikte Karadeniz'de adeta tarih sayfalarına adını yazdırdı. 540 milyar metreküp büyüklüğünde olan doğal gaz rezervi milli arama filosu aracılığıyla keşfedildi. Türkiye bugün de aldığı yeni kararlar ile birlikte sondaj gemisi filosunu büyütmeye gidiyor. Aramalar devam ederken, bir yandan da 540 milyar metreküplük doğal gazın 2023'te vatandaşın kullanımına sunulması için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Bu konuda Karadeniz gazına yapılacak yatırıma da süper teşvik uygulanacağı belirtiliyor. İşte son dakika habere dair detaylar...

145 milyarlık yatırım

Ülkemizde tarihte görülmemiş bir keşif olan bu doğalgaz keşfi süper teşvik sistemi uygulamaya konacak. Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte Zonguldak Sakarya doğalgaz sahası projeye göre yapılan devlet yardımı çerçevesine alındı. Buna bağlı olarak Karadeniz’den çıkarılması hedeflenen 540 milyar metreküp doğalgazın kullanımı için 145 milyar liralık yatırım yapılması bekleniyor.

Karadeniz'de tarihte görülmemiş doğalgaz keşfi için teşvik hamlesi geldi: KDV'ye dair birçok istisna yolda!

Bin 18 kişiye ilave istihdam

Alınan bu karara göre, Zonguldak ili ve Sakarya Gaz Sahası'nda oluşturulacak doğalgaz madenciliği için 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 11 yıl yatırım desteği verilecek. Bu kapsamda, ilave istihdam 1.018 kişi olarak belirlendi. Yatırım süresi sonunda gaz sahasının doğal gaz üretim kapasitesinin ise yılda 14 milyar metreküp olacağı öngörüldü.

Vergi muafiyeti olacak

Yapılması beklenen bu yatırım gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi ve vergi indirimi gibi desteklerden faydalanacak. Projeye göre uygulanacak teşvik, ülkemizin hali hazırdaki durumunu ya da gelecekte meydana gelebilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini garanti edecek, dışa bağımlılığını düşürecek, teknolojik dönüşümüne yardımcı olacak, yüksek katma değerli yatırımlara yapılıyor. Bu bağlamda, yatırımcılar; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi indirimi ya da on seneye kadar Kurumlar Vergisi istisnası, on seneye kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 49 yıllık bedelsiz yatırım yeri tahsisi, yatırımın tamamlanmasını müteakip öngörülen istihdamın 5 sene sağlanması koşuluyla söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya bırakılması, yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için on yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe desteği, on senelik süreyle gelir vergisi stopajı desteği, enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'sine kadar en fazla 10 seneye kadar enerji desteği, 5 seneyi geçmemek kaydıyla aylık brüt asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği, yatırım tutarının yüzde 49'unu geçmeyecek şekilde ve alınan payların 10 sene içerisinde halka arz veya yatırımcıya satışı koşuluyla sermaye katkısı veriliyor.

Karadeniz'de tarihte görülmemiş doğalgaz keşfi için teşvik hamlesi geldi: KDV'ye dair birçok istisna yolda!

2023'te ilk gaz verilecek

Karadeniz'deki Sakarya Sahası'nda bulunan 540 milyar metreküplük gazın bir sonraki yıl yani 2023 senesinde vatandaşın kullanımına sunulması hedefleniyor. Denizin altında oluşturulacak bir üretim tesisi, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, Filyos kıyısında kurulacak bir işleme tesisi ve söz konusu iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarından meydana geliyor.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, deniz altında kurulacak doğalgaz üretim sistemi, Filyos kıyısında kurulacak bir işleme tesisi ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarından oluşuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal