Karaciğere iyi gelen besinler nelerdir? Karaciğer sağlığı nasıl korunur? Karaciğer sağlığı için en etkili 9 besin

Karaciğer sağlığına dikkat etmek oldukça önemlidir. Karın boşluğunun sağ üst kısmında bulunan ve en büyük organlardan biri olan karaciğer, vitamin ve mineral depolama görevini yapmaktadır. Bunun yanında kanın pıhtılaşmasını da engelleyen bu organımız zararlı besinlerinde vücuttan atılmasını sağlar.Peki, Karaciğer sağlığı için ne yapılmalıdır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

31.05.2022-09:51 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-11:19)

Hayatımız boyunca karaciğer sağlığına dikkat etmemiz gerekmektedir. Gereksiz ilaçlar, alkol, sigara gibi besinler olumsuz olarak etkilerken, düzenli spor yapmak, stressiz bir yaşam ve düzenli sağlık kontrolleri ile sizde önlemlerinizi alabilirisiniz. Sağlıksız beslenmek karaciğerin yağlanmasına ad neden olacaktır.Yani yağ karbonhidrat dengesi sağlanarak ve bol sebze meyve tüketimi oldukça önemlidir. Bazı besinlerde karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu besinleri sizler için listeledik. İşte karaciğer dostu besinler…

Karaciğere iyi gelen besinler

1. Enginar

Karaciğer denildiğinde herkesin aklına ilk enginar gelmektedir. İçerisinde yer alan A, C ve B vitaminleri ile potasyum, manganez ve kalsiyum gibi mineraller ile oldukça faydalı bir besindir. İçerisinde bulunan "Ciarin" adlı bileşende karaciğerin çalışmasını desteklemektedir. Safra akışını da düzenleyen enginar,safra kesesinde oluşacak hastalıklarında önüne geçmektedir. Sindirim ve hazımsızlığı da bir birdir. Kandaki kolesterol düzeyinin dengeleyerek hiperlipideminin önüne geçer. Sadece karaciğerde değil böbreklere de faydalıdır. İdrar söktürücü bir özelliği bulunmaktadır. Kanı temizler ve ödem attırır.Bir orta boy enginarda 60 kilokalori enerji bulunmaktadır. Kalorisinin düşük olması nedeniyle diyet listelerinde de yer almaktadır. Lifli bir besin olması sindirime de iyi gelmektedir. Enginarı mevsiminde tüketmenizde fayda var ya da konserve olarak da salatalarınız ekleyebilirsiniz.

enginar

2. Kahve

Yapılan çalışmalarda karşımıza çıkan kahve sadece sağlığına iyi gelmekle kalmayıp aynı zamanda tedavi etmesine de yardımcı olmaktadır. Tedaviyi de destekleyici bir özelliği bulunmaktadır. Düzenli olarak kahve tüketen kişilerin karaciğer hasarı ve siroz görülme olasılığının tüketmeyen kişilere göre daha az olduğu görülmüştür. İçerisinde antioksidan bileşenler barındıran kahve stresi de azaltmaya yardımcıdır. Bu şekilde karaciğer kanseri ve diğer kanserler üzerinde de olumlu bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.İltihap önleyen kahve karaciğer iltihabının iyileştirilmesi ve hepatitlere bağlı karaciğer hasarlarının önlenmesine de fayda sağlamaktadır. Yağ yakımını hızlandırıcı etkisi ile karaciğer yağlanmasının da önüne geçer. Ancak yine de her şeyin fazlasının zarar olduğunu belirtmek gerekir.

kahve

3. Yeşil Çay

Ülkemizde çok sık tüketilmese de oldukça sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmalar sonucunda alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının önüne geçtiği için yeşil çayın tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. İçerisinde bulunan antioksidanlar ile de stresin azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Karaciğeri korurken kansere karşı da kişileri korumaktadır. Ayrıca yeşil çay inflamasyonun azaltılmasına da yardımcı olmaktadır. BU sayede bir çok kanser türüne karşı koruyucu görevi görmektedir.Karaciğer iltihabının da önüne geçilmesini sağlayan yeşil çay, hepatit hastalarında ise enfeksiyona bağlı olarak karaciğerin hasar görmesini engeller. Günlük düzenli olarak iki ya da üç bardak yeşil çay tüketilebilir.

Yeşil Çay

4. Sarımsak

Sarımsağın her derde deva olduğunu yaşlılarımız nesillerdir söylemektedir. Doğal bir antibiyotik olan sarımsağın karaciğer üzerinde de faydaları bulunmaktadır. Antioksidan ve antiinflamatuar etkisi olan sarımsak karaciğerdeki iltihaplanmanın önüne geçer. Bununla birlikte hepatit veya safra kesesi iltihabına karşı da bir koruyuculuğu bulunmaktadır. İltihabın azalmasında neden olan sarımsak karaciğerin hasarını da önler.Sarımsak sofralarımızdan eksik etmememiz gereken bir besindir.

sarımsak

5. Kuşkonmaz

Adını çok sık duymasak da karaciğer dostu bir besindir. Mevsiminde taze olarak tüketilen kuşkonmazlar karaciğerin fonksiyonlarını destekler, karaciğer hastalıklarına karşı korumamızı sağlar.Diüretik etkiye sahip olduğundan vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur, karaciğer ve böbrek sağlığını korur. Kuşkonmaz tüketmek isteyen kişiler zeytinyağlı olarak yemek gibi yapabilir. Bunun yayında salatalarınıza da koyabilirsiniz.

kuşkonmaz

6. Üzüm

Kırmızı ve mor meyvelerin karaciğer sağlığına iyi geldiği söylenmektedir. İçerisinde yer alan resveratrol ile karaciğer sağlığına oldukça faydalıdır. İçerisindeki çok güçlü antioksidan ve resveratrol bulunurken bu da kanser ve iltihaplanmaların önüne geçemeye yardımcı olur. Sadece meyvesi değil çekirdeği de oldukça etkilidir. BU nedenle kişiler çekirdekleri ile birlikte tüketmelidir.

üzüm

7. Yer Fıstığı

Yer fıstığı, içerisinde barındırdığı kolin içeriği ile karaciğerin sağlığına iyi gelen besinlerdendir. İçerisinde antioksidan bileşenler, E vitamini ve çeşitli minerallerin de bulunması karaciğerin kansere ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamaktadır. Sadece yer fıstığı değil ay çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler de karaciğere iyi gelen besinlerdendir. Ancak içlerindeki yap oranlarının yüksel olması nedeniyle kontrollü olarak tüketilmelidir.

yer fıstığı

8. Yağlı Balıklar

İçerisinde yağ bulunan somon, uskumru gibi yağlı balık türleri, omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Omega 3, kalp ve damar sağlığının korunması, kolesterolün dengelenmesi, inflamasyonun ve kanserleşmenin önlenmesi ve karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Deniz ürünlerine de sofralarımızda yer vermeyi unutmamak gerekmektedir. Hafta da en az iki kez balık tüketmek karaciğer açısından önemli olduğu gibi diğer hastalıklarında önlenmesini sağlar. Ancak bu balıkları kızartma olarak değil daha sağlıklı olan ızgara, fırın, buğulama gibi yöntemlerle tüketmek gerekir.

balık

9. Greyfurt

Greyfurtta bulunan naringin ve naringenin adlı bileşenler karaciğerin korunmasında yardımcı olmaktadır. Bu maddeler karaciğerin korunmasına yardımcı olduğu gibi çalışması üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Enfeksiyon gibi hastalıkların önlenmesini de sağlamaktadır. Bu nedenle kişiler grip olduğunda greyfurt tketmek akla gelen ilk yöntem olmaktadır. Kansere karşı da koruyucu olan greyfurt, hepatit gibi birçok hastalık üzerinde de iyileştirici bir etkiye sahiptir.

greyfurt

Bu besinleri tüketmek oldukça sağlıklıdır ancak kişilerin doktorlarına danışarak kullanmasında fayda vardır. Kişilerin bu besinlere karşı her hangi bir sorunu bulunmadığı durumlarda bu besinler tüketilebilir. Bunun yanında alkol ve sigara kullanmamak da karaciğer için bir önlem olacaktır. Ayrıca gereksiz olarak kullanılan ilaçlarda karaciğeri olumsuz etkiler. Düzenli olarak herkes sağlık kontrollerini yaptırmalıdır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal