21.07.2020-13:59 (Son Güncelleme:27.04.2024-06:20)


1

Karaciğer, vücutta birçok işleve sahip olan önemli bir organdır. Tükettiğimiz birçok besin karaciğerin sağlığını etkiler. Vücudumuzdaki tüm organlar, kötü beslenme sonucu vücuda küserken karaciğer kendini yenileyerek çalışmaya devam eder. Vücudun 2. en büyük organı olan karaciğerin bu yenilenmeyi gerçekleştirebilmesi için beslenme şeklinin değiştirilmesi, yeterli, düzenli ve dengeli bir beslenme modelinin oluşturulması gerekiyor. Peki, karaciğer sağlığını koruyan besinler nelerdir? Detaylar haberimizde…



2

Avokado

Avokado

Avokado, içeriğinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde karaciğerin korunmasını ve zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar. Ancak sağlıklı olan bu yağların çok fazla tüketilmesi karaciğerin yağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle tüketirken dikkat edilmesi gerekir.



3

Brokoli

Brokoli

Besin değeri oldukça yüksek olan brokoli, karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine neden olan zararlı maddelerin nötralize edilmesini sağlar. Aynı zamanda kolesterol ve tansiyonun düşürülmesi sağlayarak, kanın pıhtılaşma sorunlarını gidermeye yardımcı oluyor. İçeriğinde bulunan A vitamini de hücre yaşlanmasını önler.



4

Limon

Limon

C vitamini içeriğine sahip olan limon, karaciğer için oldukça faydalı bir besindir. Antioksidan özelliği sayesinde iltihabın azalmasını ve serbest radikallerin yok edilmesini sağlar.



5

Sarımsak

Sarımsak

Sarımsak, karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine be gelişmesine yardımcı olan özelliklere sahip mucizevi bir besindir. Ezilerek tüketildiği zaman iltihap sökücü özelliği daha fazla işlev kazanmaya başlıyor. Antibakteriyel özelliğe sahip olan sarımsak, alisin olarak adlandırılan yağlı sıvısı sayesinde karaciğerin temizlenmesini sağlar.



6

Kahve

Kahve

Günde iki üç fincan kahve tüketmek, fazla alkol ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu zararlı etkilerden karaciğerin korunmasını sağlar.



7

Havuç

Havuç

Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan havuç, oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Havuç suyu, karaciğerdeki DHA, trigliserit ve doymamış yağ asit düzeylerini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu nedenle, havuç suyu, karaciğer yağlanması ve karaciğer toksisitlerinden korumaktadır.



8

Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçal, içeriğinde bulunan curcumin maddesi sayesinde karaciğer hastalıklarına ve yaralanmalara karşı iltihabın azaltılmasını, oksidatif stresin en aza indirilmesini, yağ metabolizmasının ve insülin duyarlılığının iyileştirilmesini sağlar.



9

Ceviz

Ceviz

Anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ceviz, sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengindir. Karaciğer yağlanmasına karşı, beslenme programına eklenen ceviz, yağ seviyelerinin düşmesini sağlar.



10

Elma

Elma

Elma, içeriğinde bulunan krom sayesinde, yağ yakıcı özelliklere sahiptir. Düzenli olarak elma tüketerek, karaciğerdeki yağ düzeylerinin dengelenmesini ve ileri gelen hastalıklara karşı karaciğeri koruyabilirsiniz.



11

Pancar

Pancar

Pancar suyu düzenli olarak tüketildiği zaman, içeriğinde bulunan betalains olarak adlandırılan antioksidanlar sayesinde kanserojen maddelerin neden olduğu DNA hasarını ve karaciğer hasarını azaltmayı sağlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR