Karabük’te 12 saat sonra gelen mucize! Türkiye’nin 4. büyük mağarasında Zipline’dan düşerek yaralanan rehber zorlu mücadele sonucu kurtarıldı

Karabük'te Türkiye'nin 4. büyük mağarası Bulak Mencilik Mağarasında Zipline'nın çelik halatının kopmasının ardından 15 metre yükseklikten düşerek yaralanan rehber 12 saat boyunca süren zorlu mücadele sonucunda kurtarıldı

15.07.2022-16:37 - (Son Güncelleme: 15.07.2022-16:37)

Karabük merkeze bağlı olan Bulak köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'nin 4. büyük mağarası Bulak Mencilis mağarasında Hollanda'dan gelen gurbetçi Neşat Uluçay (47) ve kızı Maşide Uluçay (24) rehberlik eden Bahadır Öztürk (27) mağaranın 2.5 km'lik kısmında Zipline halatın kopmasının ardından 15 metreden aşağıya düşerek yaralandı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kırık olduğu tespit edilen Öztürk'ü kurtarmak için bölgeye Jandarma, UMKE ve AFAD ekipleri intikal etti.


15 metre yükseklikten aşağıya düşerek yaralandı

Hollanda'dan tatil yapmak için Türkiye'ye gelen gurbetçi baba kız, Türkiye'nin dördüncü büyük mağarasına girmek için Karabük'e geldi. Turizme açık olan ve 400 metreden sonra profesyonel ekiple birlikte ilerlenen mağaraya 2 rehber eşliğinde giren gurbetçi baba kız 2.5 kilometrelik zorlu alanlardan geçmesinin ardından çelik halatlarla karşı tarafa geçti. O esnada rehber Bahadır Öztürk de karşıya geçtiği sırada halatın kopmasının sonucunda neredeyse 15 metre yükseklikten aşağıya düşerek yaralandı. Yaşanan korkunç kaza sonrasında diğer rehber mağaradan geri çıkarak diğer iki rehberden yardım isteyip durumu 112 Acil çağrı merkezine aktardı. Gelen ihbar üzerine mağaraya Jandarma, UMKE ve AFAD'dan oluşan ekipler sevk edildi. 19 kişilik ekip mağara içinde bulunan kanyona düşerek yaralanan rehber ile mahsur kalan gurbetçi baba kızı kurtarmak için gece 00.30'da mağaraya giriş yaparak hız kesmeden çalışmalara başladı.


İnsanüstü mücadele sergilendi

Öte yandan zorlu ve dar alanlardan geçerek sabaha karşı yaralı ve mahsur kalan gurbetçilere ulaşan ekipler, gencin sol ayağının kırık olduğunu ve hipotermiye girmek üzere olduğunu fark ederek hızlı bir şekilde müdahaleye başladı. UMKE ekipleri tarafından mağaranın içerisinde ilk müdahalesi yapılan Öztürk'ü kurtarmak için adeta zamanla yarışa girdiler. Hollandalı gurbetçi baba ve kızı sabah 05.30 saatinde mağaradan sağ olarak çıkarılırken, ayağında kırık ve vücudunda zedelenmeler olan mağara rehberini kurtarmak için AFAD ve UMKE ekipleri ile mağara işletmecisinin diğer rehber ekipleri ise resmen insanüstü mücadele sergiledi.

Neredeyse 12 saat boyunca süren mücadelenin ardından yaralı olarak kurtarılan Öztürk'ün babası Saim Öztürk ile annesi dört gözle oğullarından gelecek olan mutlu haberi bekledi. Öte yandan zorlu alanları geçerek son 400 metrelik gezi bölüme sedye üzerinde getirilen oğlunu gören baba ise gözyaşlarına boğuldu.

Ayrıca sedye ile mağaranın girişine kadar getirilen Bahadır Öztürk yaşadıklarına yönelik, “Nihayet güneşi gördüm 16 saat sonra” diye söyleyerek kendisini kurtaran ekiplere karşı teşekkür etti.

Yapılan yoğun çalışmanın ardından mağaradan indirildikten sonra ambulansa konulan Öztürk ise, tedavi edilmek üzere Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilirken, ellerine sarılan annesine ‘Merak etme iyiyim' diyerek teselli etmeye çalıştı.

Diğer yandan İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Garip Gümüş, olay yerine gelerek karakol komutanı Özer Öz'den bilgiler aldı. 


Zorlu mücadele ardından kurtarıldı

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay da gazetecilere yapmış olduğu açıklamada konuya ilişkin, ihbarın dün gece geldiğini, bölgeye sevk edilen AFAD ve UMKE ekiplerinin mağaraya girerek mahsur kalanları 12 saatin ardından çıkarabildiklerini dile getirdi.

Erbay, Hollandalı gurbetçi baba kızın dün akşam saatleri içerisinde rehberler eşliğinde mağaraya girdiklerini ifade ederek, “Rehber Zipline ile karşıya geçerken 15 metre yükseklikten aşağıya düşmüş. Ekiplerimiz insanüstü mücadele vererek yaralı gencimizi kurtardılar” şeklinde konuştu.

AFAD ekip koordinatörü Efe Bakır ise yaşananlara ilişkin, mağaranın 3 km ilerisinde rehberin 15 metre yükseklikten düştüğünü ve zorlu mücadelenin ardından kurtardıklarını aktardı.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal