Karabaş otu, içerdiği antioksidanlar ve bileşenler ile birçok hastalığa karşı mucizevi etkiler sunmaktadır. İşte vücudu doğal koruma çemberine alan karabaş otunun yararları…
- Karabaş otu içerdiği geraniol isimli madde sayesinde özellikle kansere karşı oldukça etkilidir. Kansere yakalanma riskini önemli derece azaltan karabaş otu tümörlerin büyümesini de önlemektedir.
- Kan dolaşımını düzenleyen karabaş otu kan damarlarının genişlemesini sağlayarak kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini önlemektedir.
- Vücutta sakinleştirici bir etki yaratan sineol karabaş otunun içinde yer almaktadır bu sayede sinir sistemini rahatlatıcı bir fayda sağlar. Gerginlik ve depresyonu önler.
- Mide ve bağırsakta meydana gelen spazmların yatışmasını sağlayan karabaş otu sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar.
- Karabaş otu çayı, nikotine duyulan ihtiyacı azaltıp sigarayı bırakma konusunda önemli bir rol oynar. Bu faydasının yanı sıra sigara kullanmaktan oluşan balgamın sökülmesine karşı da oldukça etkilidir.
- Antioksidan özellikler barındıran karabaş otu yaraların iyileşme süresini kısaltmaktadır.
- Karabaş otu idrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar.
- Karabaş otu uyku problemi yaşayanlar için birebirdir.
Karabaş otunun çayını demlemek için kuru veya taze karabaş otlarının çiçek ve yapraklarını alarak üzerine kaynatılmış su ilave edip demleyebilirsiniz. Bir bardak çay için 6 ila 7 adet çiçek ve yaprak yeterlidir. Kuru karabaş otunu 4 dakika, tazesini ise 7 dakika kadar demlemeniz idealdir.
Karabaş otundan reçel de yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan kısım karabaş otunun mor renkli çiçekleridir. Karabaş otu reçeli için mor çiçekli kısmı 15 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Karabaş otu reçeli ilaç niyetine kullanılıyor. Karabaş reçelinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise reçel yapıp tüketmek istiyorsanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Karabaş otu reçeli için gerekli olan malzemeler: 8 çay bardağı toz şeker, 6 çay bardağı su, 2 çay bardağı karabaş otu çiçeği, 2 yemek kaşığı toz şekeri 1 minik parça limon tuzu, 1 küçük sap tarçının yarısı. Karabaş reçelini hazırlarken; karabaş otlarının tepelerindeki mor çiçekleri eliniz ile kökünden koparın, bir tasın içerisine su koyun ve tozunu atması için yıkayın. Yıkayıp süzdüğünüz çiçekleri 2 yemek kaşığı toz şekerle parmak uçlarınızı kullanarak ovun sonrasında da 1 gece boyunca dinlendirin. Toz şeker, çiçekler ve suyu bir tencerede orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırıp pişirin ardından da kısık ateşte kıvam almaya başlayınca içine tarçın kabuğu ekleyin. 15 dakika kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha pişirin. İlk sıcaklığını atan reçeli kavanoza alıp soğuyunca içinden tarçını çıkararak servis yapın.
Karabaş otu kozmetik sanayide büyük bir önem taşımaktadır. Karabaş otundan; parfüm, sabun ve masaj yağı yapılmaktadır.
Karabaş otunu gereğinden fazla tüketmeniz önerilmemektedir.
Karabaş otu gereğinden fazla tüketildiğinde terleme, mide bulantısı ve baş dönmesine yol açabilir.
Gebelik ve emzirme dönemlerinde de karabaş otunu tüketilmesi önerilmez.