Kansızlık ve Besinler

Vücutta gerçekleşen birçok olayda önemli rolü olan demirin yeterli alımı bizler için büyük önem taşımaktadır. Vücutta gerçekleşen olayların en başında molekülünün yapısına katılarak oksijenin hücrelere taşınması gelmektedir.

24.03.2020-14:34 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:33) Kansızlık ve Besinler

Eğer ihtiyaç duyulan miktar alınmaz ise veya kayıpların olduğu durumlarda vücutta dünya genelinde en sık karşılaşılan beslenme sorunlarından biri olan demir eksikliği anemisi görülmektedir ve insan sağlığını etkilemektedir.

Baş ağrısı, nefesin çabuk kesilmesi, deride solgunluk, yorgunluk, el ve ayakların soğuk olması, çocuklarda iştahsızlık ve büyüme ve gelişmenin yavaşlaması gibi durumlar vücuttaki demir eksikliğinin en önemli belirtileridir. Demir açısında zengin besinlerle dengeli beslenme çok büyük önem taşımaktadır.

Demir Açısından Zengin Hayvansal Gıdalar: Kırmızı et, balık, ciğer, tavuk, yumurta

Demir Açısından Zengin Bitkisel Gıdalar: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, üzüm gibi kurutulmuş meyveler

Demirin en iyi kaynakları hayvansal gıdalardır, bunun sebebi ise bitkisel kaynaklara göre 2-3 kat daha fazla emilmesidir. Dikkat edilmesi gereken husus ise hayvansal gıdalarla birlikte C vitamini alınmasının vücuttaki demir emilimini arttırmasıdır. C vitamini için de mandalina, kivi, maydanoz, brokoli gibi besinler örnek olarak verilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal