Kanser Işın Tedavisi Yan Etkileri

Günümüzde çok yoğun bir biçimde artış gösteren hastalıkların başında kanser geliyor. Bunun elbette birden çok neden var. Hem kalıtsal hem de kötü yaşam biçiminden dolayı yaşanan kanser vakalarında birçok farklı yöntem dikkat çekiyor.

09.06.2020-15:01 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-14:56) Kanser Işın Tedavisi Yan Etkileri

Günümüzde çok yoğun bir biçimde artış gösteren hastalıkların başında kanser geliyor. Bunun elbette birden çok neden var. Hem kalıtsal hem de kötü yaşam biçiminden dolayı yaşanan kanser vakalarında birçok farklı yöntem dikkat çekiyor. Hem modern hem de iyi bir sonuç vermesinden dolayı ışın tedavisi bunlardan birisi. Kanser ışın tedavisi yan etkileri ise elbette var ve bunların neler olduğunu öğrenmek için yazımıza bakabilirsiniz.

Kanser Işın Tedavisi Nedir?

Kanser ışın tedavisi, özel bir sistem olarak kullanılan ve iyonize olarak adlandırılmış olan radyasyon sistemi sayesinde kanserli hücrelerin yok edilmesi sistemi olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda çok yoğun bir kullanımı var. Bunun nedeni ise başarı oranının genel olarak iyi olması.

Kanser Işın Tedavisi Özellikleri Nelerdir?

Kanser ışın tedavisi özellikleri şöyledir;

  • Kanser hücrelerinin yok edilmesi için kullanılan çok iyi bir sistemdir.
  • Birçok farklı kanser türünde tercih edilir.
  • Son yıllarda kanser tedavilerinde kullanım oranı artmış ve yüzde 60'a kadar çıkmıştır.
  • Birden çok türü vardır. Bunların içinde Trilogy, TrueBeam STX, Linac ve Elekta Versa HD öne çıkar.
  • Aynı zamanda yan etkileri olan bir yöntemdir.

Kanser Işın Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

  • Kanser ışın tedavisi yan etkileri: Hastada son derece olumsuz ve rahatsız edici olan kusma, ishal ve bulantı gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Özellikle hastanın göğüs kafesi olarak bilinen bölgesinde daralma ve bunun benzeri birtakım hisler ortaya çıkar.
  • Bunun yanı sıra terapinin uygulanmış olduğu bölgede gerek tüy gerekse saç dökülmesi gibi birtakım şeyler yaşanabilir.
  • Kanser ışın tedavisinin yan etkileri içinde dikkat çeken bir diğer husus ise yaraların ortaya çıkmasıdır. Bunlar genellikle ağzın iç kısmında kendisini gösterir. Kalıcı olmadığını ifade edelim. Zamanla kaybolurlar.
  • Bunlara ek olarak ışın tedavisinin yan etkileri arasında görülen bir diğer husus diş çürümesidir. Çok yaygın olmasa da böyle şeylerle karşı karşıya kalmış olan kişiler vardır.
  • Terapinin uygulanmış olduğu cilt yüzeyinin üstünde farklı birtakım reaksiyonların ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bunlar ilk etapta bir kızarık gibidir. Daha sonra ise açık ya da bir sulu yara şeklindedir.
  • Kanser ışın tedavisi yan etkileri: Bu tedavi sırasında zaman zaman trombositler azalır. Bundan dolayı ortaya çıkan bazı sorunlar vardır. Özellikle kanamalar buna en iyi örnektir.
  • Cilt yüzeyinde gerek siyah noktaların gerekse çürüklerin görülmesi ihtimaller dahilindedir.

Aynı zamanda terapiden kaynaklı olarak bazı hastaların bağışıklık sisteminde bir düşme söz konusu olabilir. Bundan dolayı hastaların bir kısmında enfeksiyon gelişir. Son olarak birçok hasta, terapi sonrasında hem çok iştahsız hem de çok yorgun olduğunu açık bir biçimde ifade etmiştir.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal