Kanada, Arabistan'a Silah İhracatını Durduruyor

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin Suudi Arabistanlı gazetesici Cemal Kaşıkçı’nın ölümü sonrasında askeri donanım ihracatını dondurmaya istekli olduğunu söyledi

23.10.2018-16:14 - (Son Güncelleme: 23.10.2018-16:11) Kanada, Arabistan'a Silah İhracatını Durduruyor

Başbakan Trudeau, Kanada'nın daha önce ihracat izinlerini dondurmasın rağmen Dışişleri Bakanı, Ottawa'nın Riyad aleyhinde ne gibi önlemler alacağı konusunda kesin cevaplar vermeye istekli değil. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin Suudi Arabistanlı gazetesici Cemal Kaşıkçı’nın ölümü sonrasında askeri donanım ihracatını dondurmaya istekli olduğunu söyledi. Gazeteye göre Trudeau Pazartesi günü hükümetinin "Bill C-47'deki silah ihracat kontrollerini güçlendirmeyi taahhüt ettiğini" duyurdu. 
“Daha önce, olası kötüye kullanımları konusunda endişe duyduğumuzda ihracat izinlerini dondurduk, ve bunu tekrar yapmaktan çekinmeyeceğiz” dedi. Kanada'nın Suudi Arabistan'a yönelik silah ihracat izinlerinin Ağustos 2017'de onaylanmasını durdurduğunu belirtti. Aynı zamanda Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Kaşıkçı davasıyla ilgili olarak Kanada'nın ne yapacağı konusunda“daha az kesin”idi. Freeland, "Cemal Kaşıkçı’nın ölümü, Kanada'nın gözünde çok ciddi bir olaydır. Bu olayla ilgili aklımızda hala birçok soruya var. Açıklamalar güvenilir ve yeterli değil."dedi.

Bu gelişme, Kanadalı milletvekili ve Yeni Demokrat Parti üyesi Helene Laverdière, hükümetin, bir yandan insan haklarını korumayı savunduğunu ve öte yandan dünyanın en kötü insanlarından birini oluşturduğunu iddia etti. Laverdiere, "Suudi Arabistan, silahlı çatışma nedeniyle 12 milyon insanın açlıktan öleceği Yemen'de savaş suçlarıyla suçlanan bir askeri koalisyona liderlik ediyor. Hükümet, Suudi Arabistan gibi haydut ulusları silahlandırmayı engelleyebilir mi?" diye sordu.

Daha önce, Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Berlin'in silahlarını Riyad'a ihraç etmeye devam etmesinin “bu şartlar altında imkansız” olduğunu açıklarken, ülkenin Dışişleri Bakanı Heiko Maas Suudi Arabistan'a silah satışına devam etmek için “neden” olmadığını söyledi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Riyad'a yapılan silah satışlarının iptal edilmesinin, ABD'deki “bir milyondan fazla işi etkileyebileceğini açıkladı.

Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı son olarak 2 Ekim'de İstanbul'daki Arap Konsolosluğu’na girdiğinde görülmüştü. İlk olarak 19 Ekim'de, herhangi bir iddiayı reddeden Suudi Arabistan, gazetecinin konsolosluk içinde bir kavgada öldürüldüğünü itiraf etti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal